Péreli Zsuzsa: Skating on Midsummers' Eve / Korcsolyázás Szent Iván-éjkor

A kéz – ami összeköt

Kézműves biennálé Cshongdzsuban

2019. október 8-án nyílik a Cshongdzsui Iparművészeti Biennálé Dél-Koreában, ahol Magyarország, Dánia mellett, meghívott vendégként szerepel az ázsiai kiállítók között. A nagyszabású eseményen, a közel 3000 négyzetméteres régi dohányfeldolgozó üzem csarnokában, Sára Ernő kurátor koncepciója alapján – Laczák Géza és Zidarics Ilona ötvösművészek helyszíni installációs támogatásával – mutatkoznak be a hazai kézművesek és iparművészek egy sokszínű tárlat keretében. A kéz – ami összeköt című kiállítás a kézműves iparművészet műfajainak és jeles alkotóinak munkáiból válogat, a generációkon át megőrzött, fenntartott és időről időre megújított ősi, feledésbe merült technikák és anyagok újraértelmezését és változásait mutatja be; október 26-án pedig magyar napot is tartanak.
A közel 70 műtárgyból álló kollekció a magyar textilművészet, ötvösség, kerámia- és porcelánművészet, bőr, grafika, papírművészet, belsőépítészet, üvegművészet, valamint a magyar népművészet szövő, hímző, fafaragó, csontkarcoló mestereinek remekműveit sorakoztatja fel. A megnyitón az MMA képviseletében dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár és Komlóssy Ágnes osztályvezető lesznek jelen. A kézműves tárlaton október 26-án rendezik meg a Magyar Napot, melyen Néma Júlia keramikusművész tart előadást a magyar és koreai kerámiaművészet kapcsolódási pontjairól, a kerámia és  gasztronómia kapcsolatáról, illetve a magyar kiállítókról, emellett a Csillagszeműek táncos előadását is láthatják az érdeklődők. A Magyar Napon a Magyar Művészeti Akadémiát Sára Ernő kurátor és Szenes István, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője képviselik. A konferenciákkal, művészeti vásárral és versenyekkel színesített kézműves biennálé november 17-ig várja látogatóit a dél-koreai Cshongdzsuban.
Kéz – ami összeköt
Az iparművészet egyidős az emberiséggel. A kézzel, fejjel, szívvel létrehozott, a fej és a kéz közös kreativitására épülő több ezer éves intelligencia – egyénített tárgyalkotás – ma az iparművészet fogalmi keretein belül él és fejlődik.
A múlt része a mának és építőeleme a jövőnek.
Az iparművészet egyik meghatározó területének a „kézműves iparművészet" műfajainak és jeles alkotóinak munkáiból válogatott kiállítás a generációkon keresztül megőrzött, fenntartott, időről időre megújított ősi, feledésbe homályosult technikák és anyagok kombinatív újraértelmezését, szemléletbeli változását kívánja érzékeltetni, több művészgeneráció alkotásainak párhuzamos bemutatásával. Idős, jelentős életművel rendelkező művészek és a már bizonyított képességgel rendelkező fiatalok gondolati, anyaghasználati és formai különbözőségét az idő tükrében bemutatni. Ami közös, az a minőség és a mesterségbeli képesség. Láthatóak a textilművészet, az ötvösség, a kerámia-porcelán művészet, a bőr, a grafika, a papírművészet, belsőépítészet, üvegművészet szétágazó műfajait képviselő jelen idejű tárgyak.
A kiállítási teret gazdagítja egy még ősibb műfaj, a népművészet szövő, hímző, fafaragó, csontkarcoló, kerámiákat előállító mestereinek munkájából összeállított kollekció. Funkciójukban máig használhatóak, motívum- és formakincsük sok száz – vagy ezer – éves.
A fej, a gondolat megvalósítását tárggyá formáló kéz, a műfajok igényéhez alakított finom ujjmozdulatok kötik egy csokorba a különböző anyagokban megformálódó művészeti tárgyalkotást.
Kezek – amik összekötnek.
Sára Ernő kurátor
Kiállító művészek:
Baliga Kornél, Bartha István, Berzeviczy-Fehér Jánosné, Beszprémy Józsefné, Borkovics Péter, Bornemisza Rozi, Borza Teréz, Botos Péter, Bulla Márta, Doncsev Antoni, Doromby Mária, Fekete György, Gosztonyi Zoltán, Hager Ritta, Hauser Lilian Beáta, Kálmán László, Kasza Miklós, Katona Katalin, Katona Szabó Erzsébet, Kelecsényi Csilla, Keresztes Dóra, Kiss Ilona, Kiss István, Kókay Krisztina, Kótai József, Laczák Géza, Lencsés Ida, Molnár Imre, Muharos Lajos, Nagy Judit, Nagy Vincéné, Néma Júlia, Oláh Sándor, Orosz István, P. Benkő Ilona, Pasqualetti Eleonóra, Penkala Éva, Péreli Zsuzsa, Rozsnyai Béla, Scherer József, Schrammel Imre, Schuszter István, Sipos Balázs, Smetana Ágnes, Szabó Marianne, Szalma Ágnes, Szenes István, Szőcs Miklós TUI, Szunyoghy András, Varga Erika, Varga Mária, Varga Péter, Vereczkey Szilvia, Zidarics Ilona és a Hagyományok Háza fekete kerámia kollekciójának alkotói

Idén 24. alkalommal rendezték meg a Busáni Nemzetközi Filmfesztivált Dél-Koreában. Az október 3–12. között zajló filmes seregszemlén hatalmas sikerrel mutatkozott be a Magyar Mecenatúra Program által támogatott, Akik maradtak című nagyjátékfilm. Az F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című művén alapuló, különös atmoszférájú alkotás idén Magyarország hivatalos Oscar-díjra jelölt filmje is egyben. A bemutatón, illetve a vetítést követő, Tóth Barnabás rendező részvételével zajló közönségtalálkozón a Magyar Művészeti Akadémia delegációja is képviseltette magát, Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára Komlóssy Ágnes, a Nemzetközi és Határon Túli Ügyek főosztályának osztályvezetője kíséretében; a magyar delegáció tagja volt emellett Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és Ocskó György, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nemzetközi szakértője.

Magyarország és a Koreai Köztársaság idén ünnepli diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulóját, e baráti viszony azonban egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza, amikor is gróf Vay Péter püspök ellátogatott Kondzsong császárhoz és Szundzsong trónörököshöz. A két nemzet a földrajzi távolság ellenére is sok hasonlóságot mutat: a közel azonos földterülettel rendelkező Magyarország és Dél-Korea számára is elsődleges a nemzeti identitás tudata, társadalmának legfontosabb alkotóeleme a család, s virágzó művészeti és kulturális sokszínűség jellemzi. Budapesten 2012-ben nyílt meg a Koreai Kulturális Központ, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyanezen évben vezették be a koreai tanszéken az MA képzést, Dél-Koreában pedig magyar tanszék alakult a Hankuk Egyetemen, Jonginban. Korea számos alkalommal adott lehetőséget magyar művészek számára, szimfonikus zenekarok vendégszereplésére, de magyar színház- és filmfesztivált is rendeztek már az ázsiai országban. Magyarországon Pro Hungarica kitüntetéssel ismerték el számos, hazánkban aktív tevékenységet folytató koreai művész munkáját. Külön érdekesség, hogy a koreai himnuszt az az An Ikthe szerezte, aki a budapesti Zeneakadémián Kodály Zoltán tanítványa volt, szobra ma a Városligetben látható.
Ma már a közvetlen légiközlekedésen túl a két ország kulturális összeköttetése is meghatározó, hiszen magyar képző- és iparművészek rendszeres résztvevői koreai alkotótáboroknak, s neves magyar művészek kaptak és kapnak kiállítási lehetőséget Koreában, így több alkalommal volt például Moholy-Nagy László-kiállítás is, aki egyúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem névadója. Emellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara is együttműködésben áll a koreai Chung-Ang University-vel.
Megtiszteltetés Magyarország számára, hogy a Cshongdzsui Kézműves Biennálén vendég országként kapott bemutatkozási lehetőséget, mely újabb lépcsőfoka a két nemzet kulturális kapcsolatának. A Kéz ami összeköt című kiállításunk több szimbólumot is magában rejt, benne van a kiemelkedő magyar iparművészek és kézművesek alkotófolyamata, a 30 éves diplomáciai kapcsolatfelvétel, amikor is 1989 januárjában Magyarország volt az első, aki a koreai segítő jobbot elfogadta a posztkommunista régióból, s természetszerűleg a baráti kézfogás, mely immár több évtizede fő jellemvonása Magyarország és a Koreai Köztársaság kapcsolatának.

Do Jong-Hwan volt kulturális miniszter, Han Beom-Deok, Cshongdzsu (Cheongju) polgármestere, Kim Jung-Sook, a Dél-koreai Köztársaság elnökének felesége volt jelen a Biennálé protokolláris megnyitóján; a város vezetője köszöntötte, az államfő felesége megnyitotta a rendezvényt. Másnap, a szakmai megnyitón a szervezőbizottság tagjai és kiemelt vendégek – így az MMA főtitkára – a rendezvényt – szalag átvágásával – a közönség számára is megnyitották. Alább ezt megörökítő képgalériánk látható. Dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkárt a látogatás során dr. Csoma Mózes szöuli nagykövet is fogadta.
26 Сентябрь 2019 г.  |  laczák géza sára ernő szenes istván kézművesség iparművészeti biennálé cshongdzsu dél-korea