Jelenczki István filmje Trianonról

Trianon 100. évfordulójára négyrészes dokumentumfilmet készített Jelenczki István dokumentumfilm-rendező. December 19-én és 20-án 16 órától, valamint januárban egy új alkalommal a járványügyi protokollnak megfelelően online vetítésen tartja meg az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Trianon-filmjének bemutatóját. Jelenczki István a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, filmrendező, képzőművész, fotográfus. Dokumentumfilmje Trianonról ismét egy monumentális munka, az összesen hatórás, részenként átlagosan másfél órás filmfolyam azt a 100 éve velünk élő, feltáratlan, be nem gyógyított sebet mutatja meg, amely minden magyar lelkében ott sajog: az egység elvesztése.
19 Декабрь 2020 г.

Nagy Dénes dokumentumfilmje Rotterdamban

A jövő héten kezdődő rotterdami filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje Nagy Dénes Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című alkotásának. A film egyik főszereplője Bukta Imre képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. 

16 Январь 2014 г.

Folytatódik az 53 magyar film

2014-ben is folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia filmtörténeti sorozata az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Január 13-án Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjét vetítik, a vendég Máthé Tibor operatőr lesz. A sorozatban látható lesz még az Oldás és kötés (r.: Jancsó Miklós), a  Feldobott kő (r.: Sára Sándor), az Eldorádó (r.: Bereményi Géza), a Napló gyermekeimnek (r.: Mészáros Márta) és a Megáll az idő (r.: Gothár Péter). A házigazda Pintér Judit filmkritikus.

13 Январь 2014 г.

Kunkovács László új könyvének bemutatója

A magyar kultúra napjának alkalmából, 2014. január 22-én tartják Kunkovács László új, Pásztoremberek című könyvének bemutatóját és Bicskei Zoltán Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című portréfilmjének ősbemutatóját Magyarkanizsán.

18 Декабрь 2013 г.
Jel és árnyéka – Haris László művészete

Jel és árnyéka – Haris László művészete

A HUNGART Egyesület kiadásában jelent meg a vizuális művészet kiemelkedő alkotóinak bemutatását célul kitűző könyvsorozat Haris Lászlót és munkáit bemutató kötete. A kétnyelvű (magyar/angol) könyvet P. Szabó Ernő állította össze.

11 Декабрь 2013 г.

Sára Sándor 80 éves

Sára Sándor 2013. november 28-án ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Magyar Művészeti Akadémia november 26-án este köszöntötte a mestert az Uránia Dísztermében. 

27 Ноябрь 2013 г.