Jelenczki István filmje Trianonról

Trianon 100. évfordulójára négyrészes dokumentumfilmet készített Jelenczki István dokumentumfilm-rendező. December 19-én és 20-án 16 órától, valamint januárban egy új alkalommal a járványügyi protokollnak megfelelően online vetítésen tartja meg az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Trianon-filmjének bemutatóját. Jelenczki István a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, filmrendező, képzőművész, fotográfus. Dokumentumfilmje Trianonról ismét egy monumentális munka, az összesen hatórás, részenként átlagosan másfél órás filmfolyam azt a 100 éve velünk élő, feltáratlan, be nem gyógyított sebet mutatja meg, amely minden magyar lelkében ott sajog: az egység elvesztése.
19 Декабрь 2020 г.

Zsigmond Vilmos életművét díjazták Cannes-ban

Az Oscar-díjas magyar operatőrt, Zsigmond Vilmost, a Magyar Művészeti Akadémia tagját Pierre Angénieux-életműdíjjal tüntették ki 2014. május 23-án Cannes-ban.

23 Май 2014 г.

Elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr

Életének 93. évében elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth és Szőts István-díjas operatőr, a Magyar Mozgókép Mestere, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének örökös tiszteletbeli elnöke.

16 Май 2014 г.

Siófokon rendezik meg a 60. Országos Függetlenfilm Fesztivált

A Magyar Független Film és Video Szövetség május 15. és 18. között rendezi meg a jubileumi, 60. Országos Függetlenfilm Fesztiválját, amelyre 148-an neveztek be alkotásaikkal.

14 Май 2014 г.

Kárpát-medencei magyar filmművészek találkozója

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2014. május 20–21-én rendezi meg a Kárpát-medencei magyar filmművészek tanácskozással és vetítésekkel egybekötött találkozóját. 

13 Май 2014 г.

Kézdi-Kovács Zsolt: Erdély leírása a XX. század végén – dokumentumfilm-sorozat

Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező a kilencvenes évek elején kezdett el Erdélyben forgatni. Tervei szerint a neves néprajzkutatónak, Orbán Balázsnak a Székelyföld leírása című könyve nyomán televíziós sorozat készült volna az Erdélyben együtt élő nemzetiségekről. A felvételek 1989-től 1994-ig tartottak. Kézdi-Kovács Zsolt célja az volt, hogy egy hosszú dokumentumfilmes sorozat formájában tárja ezt az anyagot a lehető legszélesebb közönség elé. A sorozat eddig megvalósult filmjeit az MMA támogatta.

6 Май 2014 г.