Jelenczki István filmje Trianonról

Trianon 100. évfordulójára négyrészes dokumentumfilmet készített Jelenczki István dokumentumfilm-rendező. December 19-én és 20-án 16 órától, valamint januárban egy új alkalommal a járványügyi protokollnak megfelelően online vetítésen tartja meg az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Trianon-filmjének bemutatóját. Jelenczki István a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, filmrendező, képzőművész, fotográfus. Dokumentumfilmje Trianonról ismét egy monumentális munka, az összesen hatórás, részenként átlagosan másfél órás filmfolyam azt a 100 éve velünk élő, feltáratlan, be nem gyógyított sebet mutatja meg, amely minden magyar lelkében ott sajog: az egység elvesztése.
19 Декабрь 2020 г.

Példa és érték

A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA TAGJAI AZ IDEI PRIMA DÍJAZOTTAK KÖZÖTT
 
Magyar irodalom kategóriában Ács Margit író, magyar képzőművészet kategóriában Benkő Imre fotográfus, Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező. Magyar színház- és filmművészet kategóriában Marton László rendező, színigazgató; magyar építészet és építőművészet kategóriában Tima Zoltán építész; magyar zeneművészet kategóriában Medveczky Ádám karmester.

14 Сентябрь 2016 г.

Makk Károly a CineFest életműdíjasa

Makk Károly filmrendező, a Nemzet Művésze kapja idén a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. A 90 éves Makk Károly nemzetközileg is elismert alkotó Szerelem című filmje 1971-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál zsűri díját. Idén beválogatták a fesztivál Cannes Classics programjába. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által digitálisan restaurált mozi kópia nemzetközi premierjére az idei fesztivál Cannes Classics programban került sor.

8 Сентябрь 2016 г.

A nemzeti filmörökség 56-os tematikájú filmjeit újíttatta fel az MMA

A Magyar Művészeti Akadémia 2013-tól támogatja a Nemzeti Filmörökség megmentését, a „Nemzeti Filmörökség átmentése" című projekt keretében. Szőts István, az MMA posztumusz tagja két iskolateremtő alkotásának, az Emberek a havason (1941) és az Ének a búzamezőkről (1947) teljes körű digitális restaurálása után, 2016-ban további öt 1956-os tematikájú játékfilm restaurálása és a teljes 1956-os filmhíradó digitalizálása, DVD-n való megjelentetése valósulhatott meg a Magyar Művészeti Akadémia 62,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásából.

8 Сентябрь 2016 г.

Zsigmond Vilmos-emléktáblát avattak Szegeden

A szegedi Alsóvárosban szülőházánál avatták fel június 16-án a januárban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának emléktábláját.

17 Июнь 2016 г.

Mindannyian egy vagyunk

20 éves a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat

A jezsuita rend idén 20 éve, hogy minden évben meghirdeti tematikus filmes pályázatát amatőr alkotóknak és filmes tanulmányokat folytató hallgatóknak. Idén az Irgalmasság évéhez kapcsolódóan az irgalom témát jelölték meg a szervezők, erre várják a nevezők filmjeit és fotóit, ugyanis a filmszemléhez fotópályázat is társul.

15 Июнь 2016 г.