Kulturális Filmek Fesztiválja

Májusban a Nemzeti Színházban hirdette meg a Szatmárcsekén 2018. augusztus 23–26. között megrendezésre kerülő IV. Kulturális Filmek Fesztiválja filmversenyét a zsűri elnöke, az azóta elhunyt Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező. A kiírt téma: „Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében" volt. Azok az internetes filmek versenyeznek az MMA által is támogatott fesztiválon, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.
A legjobb filmek készítői idén közel 2 millió forint értékű díjat kaphatnak. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezett alkotásért 300 ezer forint, a harmadikért pedig 250 ezer forint jár. Ez utóbbi díjat az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata ajánlotta fel. A közönség értékelése alapján legjobbnak vélt versenyfilmekről dönt a zsűri, s további értékes különdíjakat is odaítél, köztük Szabolcs Szatmár Bereg megye, valamint Szatmárcseke különdíját. A közönségdíj 300 ezer Ft.
A verseny internet alapú. A szervezők közlése szerint összesen 45 film érkezett be a megmérettetésre, a versenyszabályzatban szereplő 5:30 perc hosszúságnak megfelelő kisfilmek, az online versenyben résztvevő 38 alkotás itt érhető el. A helyi televíziós műhelyek által feltöltött videók, a közönség szavazata alapján döntőbe jutott filmek közül a zsűri fogja kiválasztani a díjazottakat. A zsűri tagjai: Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA köztestületi tagja, Balogh Ákos Gergely médiaszakértő és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A 2010-ben Sára Sándor filmrendező szakmai támogatásával alapított tudositok.hu oldalon lájkolással és a videók megosztásával szavazhat a közönség a legjobb filmekre. A döntőbe jutott 10 filmet a közmédia is bemutatja.
A verseny végeredményéről – a 26-i díjátadó után – ebben a cikkben honlapunkon is be fogunk számolni.

Frissítés! A fesztivál fődíját és a 800 ezer forintos pénzjutalmat, amelyet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) ajánlott fel, a Váraljai kávézó – az élő történelem Ungváron című film alkotói, Kovács Géza és Vass Tamás, a közmédia kárpátaljai tudósítói nyerték el.
A 300 ezer forintos közönségdíjat A vér nem válik vízzé – vajdasági székelyek című film kapta, amelyet a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Gyarmat Angéla, Kovács Róbert és Szügyi Dávid készítettek.
A második helyezettnek járó 300 ezer forintos díjat a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Herczeg Zsolt, Szalai Adrián és Miskolci Renátó vehette át a Domonkos Tibor hangszerkészítőt bemutató filmért.
A harmadik helyezett A szegedi papucs története című film, Borbás Edina és Németh László munkája lett. Az alkotók 250 ezer forintos pénzjutalmát a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata ajánlotta fel.
21 Август 2018 г.  |  kulturális filmfesztivál