Jankovics Marcell kapta a Képzőművészeti Filmszemle fődíját

Jankovics Marcell rendezőnek ítélték oda az első díjat a 2012. október 14-én, vasárnap zárult Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválon

Az alkotó Madách Imre Az ember tragédiája című színműve nyomán készített egészestés animációs filmjéért kapta meg az elismerést.

A rendezvényen életműdíjat adományoztak Gulyás János filmrendezőnek, operatőrnek, a magyar dokumentumfilmezés meghatározó személyiségének és egyik úttörőjének több évtizedes elkötelezettségéért és lankadatlan figyelméért. Ugyancsak életműdíjban részesült Kardos Sándor filmrendező, operatőr, aki a magyar kísérleti film legeredetibb alkotójaként, a filmes látványvilág új lehetőségeinek felmutatásáért részesült az elismerésben.

A filmfesztiválra 43 országból 263 filmet neveztek, a válogatás után ebből hatvanöt került a versenyprogramba. Az alkotásokat háromtagú zsűri értékelte, amelynek elnöke Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, két tagja pedig Haris László fotóművész és Hódi Jenő, a Budapest Film Academy (BFA) alapítója, ügyvezető igazgatója volt. A fesztivál fővédnöki tisztét Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke látta el.

Szolnok 1969 óta befogadója a képzőművészeti jellegű filmes eseményeknek. A szervezők célja a kezdetek óta változatlan: ápolni a film és képzőművészet kapcsolatát, összeköttetést teremteni a két művészeti ág alkotói között.

15 Октябрь 2012 г.  |  jankovics marcell filmfesztivál díj-kitüntetés