Ternovszky Béla

A nyolcvanéves Ternovszky Bélát köszöntötték a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti Tagozata nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, érdemes művészt május 25-én a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Az est során a közönség részleteket tekinthetett meg az MMA rendes tagjának filmjeiből. Az ünnepelttel Orosz István Kossuth-és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész, író, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja beszélgetett. Ternovszky Bélát mások mellett Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke is köszöntötte.    
26 Май 2023 г.

Fehérlófia a felhők felett

JANKOVICS MARCELL EMLÉKFALA AZ NKA ÉPÜLETÉN

„Ki ne szeretne Fehérlófia lenni, minden próbatételt legyűrni?" – tette fel a kérdést legendás alkotása kapcsán egy rádióinterjúban Jankovics Marcell. „A film üzenete, hogy ez még nem elég: akarni is kell, hogy Fehérlófiaként éljünk!" – egészítette ki ars poeticának is beillő animációs rendezésének alapgondolatát a Magyar Művészeti Akadémia néhai alelnöke, tiszteletbeli elnöke.

22 Май 2023 г.

Eperjes Károly és Ternovszky Béla életműdíjat kapott

A szemle díjainak átadásával zárult a X. Savaria Filmszemle Szombathelyen, ahol többek között Zsigmond Dezső filmrendező, az MMA rendes tagja Igában című filmjét is díjazták. A gálán életműdíjat vehetett át Eperjes Károly színművész, valamint Ternovszky Béla rajzfilmrendező, mindketten a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. A fesztivált idén is támogatta az MMA, a zsűri munkájában pedig részt vett András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja és Kucsera Tamás Gergely egyetemi tanár, művészeti szakíró, filozófus, eszmetörténész, az MMA levelező tagja.

16 Май 2023 г.

Összeállt a 16. KAFF versenyprogramja

A kétévente megtartott Kecskeméti Animációs Filmfesztivál előzsűrije kiválasztotta 2023-as versenyprogramját 32 ország 420 alkotása közül. Június 21. és 25. között rendezik meg Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjét, ahol a versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát. A házigazda Kecskemétfilm alkotását, a Toldit, Jankovics Marcell utolsó művét versenyen kívül vetítik majd. A fesztivált záró május 12-i a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadnak. Az egyiket Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a másikat Eperjes Károly színművész kapja. A rendezvényt idén is támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

8 Май 2023 г.

Haris László 80

SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉS A PESTI VIGADÓBAN

Haris László Balogh Rudolf-díjas fotográfust, érdemes művészt, az MMA elnökségi tagját születésnapja alkalmából május 3-án köszöntötte családtagjai, pályatársai, barátai és tisztelői körében a Magyar Művészeti Akadémia.

4 Май 2023 г.

Különleges dokumentumfilmekkel ünneplik a Magyar Film Napját

Április 30-án, az Uránia Nemzeti Színházban négy kivételes magyar dokumentumfilmmel és közönségtalálkozóval ünneplik a Magyar Film Napját. A filmünnep megszületéséről és az ingyenesen megtekinthető alkotásokról beszélgettünk Buglya Sándor Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmrendező-operatőrrel, producerrel, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetőjével.

28 Апрель 2023 г.
Последний