2021. január 22. | 19.00 – Nagy László 95 – Online irodalmi szalon a magyar kultúra napja alkalmából

Nagy László 95 – Online irodalmi szalon a magyar kultúra napja alkalmából a Ferencvárosi Pinceszínház Gershwin-terméből.

Szerkesztő, moderátor: Lázár Balázs DLA, színész, költő, a Ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referense
Közreműködők: Nagy Borbála Réka (a költő unokája) és Turós Enikő zongoraművész

A magyar népi szürrealizmus, a „bartóki modell" legnagyobb lírai képviselőjére, Nagy Lászlóra emlékezünk a magyar kultúra napja alkalmából. A 2020-ban, a költő 95. születésnapja és Szécsi Margit halálának 30. évfordulója alkalmából tervezett őszi emlékestünk a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt, ezt pótoljuk most rendhagyó pódiumbeszélgetés keretében. A műsorban a költő unokájával, Nagy Borbála Réka szerkesztővel személyes tárgyak, képek segítségével is felidézzük a költő-képzőművész alakját, indulását, a Szécsi Margit költőnővel, „a világ női vagányával" kötött házasságát, életüket. Elhangzó versei, fordításai által pedig közelebb próbálunk jutni a költői ars poetica megértéséhez s röviden bemutatjuk a nemrég elkészült emlékfilm fontosabb mozzanatait. Mindezt (természetesen) Bartók Béla zenéje kíséri Turós Enikő zongoraművész előadásában.

Díjtalan program!

Időtartama: körülbelül 70 perc

A felvételt a magyar kultúra napján, január 22. este 19.00 órakor tesszük közzé, és január 31. éjfélig elérhető lesz, ezen belül bármikor elindítható és megtekinthető.

A megtekintéshez innen elérhető, ingyenes jegy váltása szükséges a Jegy.hu oldalon belépést (illetve előtte regisztrációt) követően.

A program végén az Aranytollat keresni mentem című in memoriam MMA-film előzetese is lejátszásra kerül. A portréfilmben öccse, Ágh István költő és Jánosi Zoltán irodalomtörténész, valamint költőtársai, barátai segítségével bontakozik ki a költő, író, műfordító, valamint festő és grafikus élete, személyisége és olyan kor- és pályatársak idézik fel emlékeiket többek között, mint az azóta elhunyt Tornai József, Csukás István, Sára Sándor, Orosz János. Az emlékek és archív bejátszások, Nagy László költészetének fontosabb állomásai során kirajzolódik a pályaív és megismerhetővé válik egy sokoldalú, elmélyült és alkotó ember.
// ]]>