2020. december 29. | 19:30 – Botvay 88 | A Budapesti Vonósok online ünnepi koncertje

A Budapesti Vonósok otthonról élvezhető, nagyszabású online koncertet tart Botvay Károly, Kossuth-díjas gordonkaművész 88. születésnapjának méltó ünneplése alkalmából. A zenekar páratlan repertoárral készül nagyérdemű alapítójának tiszteletére, valamint közönsége elkápráztatására.
Az est ünnepeltje, egyben a zenekar alapítója Botvay Károly 1932-ben született Sopronban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán olyan kiemelkedő zenei nagyságoktól tanulhatott, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Járdányi Pál, Ligeti György. Hatvanéves zenei pályafutása alatt öt kontinensen mintegy hatezer hangversenyt adott, ebből az első négyezret a változatlan összeállításban működő vonósnégyesével: a Bartók vonósnégyessel, valamint a Budapesti Vonósokkal. A Zeneakadémia professor emeritusa, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Műsor:
W.A. Mozart: B-dúr Divertimento KV 137
Händel & Halvorsen: Passacaglia (közreműködik: Aleksander Simic)
C. Ph. E. Bach: B-dúr csellóverseny H. 436 (közreműködik: Perényi Miklós)
A. Dvořak: E-dúr szerenád op. 22

A zenén túl az est során bensőséges pódiumbeszélgetés keretében pályatársak mesélnek a tanár úrhoz fűződő kapcsolatukról. A december 28-án a Zeneakadémia Nagytermében rögzített koncert december 29-én megtekinthető a zenekar és papageno facebook-oldalán, valamint a Budapesti Vonósok és a Zeneakadémia honlapján.
// ]]>