2019. szeptember 24. | 19.00 – Furulyaszó | Juhász Zoltán és barátainak pásztorzenei hangversenye

Az első ábrázolások igazolják, hogy a pásztorkodó ember kezében ősidők óta ott van a furulya. Magyar pásztorok használatában gazdag változatosságban élt a hangszer napjainkig, szinte a nyelvterület egészén. A moldvai tilinkától a dunántúli hosszúfurulyán át a hatlyukú rövid furulya helyi változataiig terjedő skálán szinte a hangszer összes lehetősége megvalósul. A hangszerek gazdag változatosságához a rajtuk játszott zene, az előadásmód és a játékmód színgazdagsága társul. Ezt az ősi, sokszínű, mégis egységes zenei világot, dalait és dallamait szeretnék bemutatni a pásztorok zenéjének szerelmesei, továbbéltetői, a pásztorság és parasztság kezében található más hangszerek – a duda, a citera és a tekerő – társaságában, énekek kíséretében.
Juhász Zoltán népzenész, népzenekutató, az MMA rendes tagjának jubileumi estje a Pesti Vigadóban.

2019. szeptember 23. | 17.30 – Ranódy László-emlékest

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2019. szeptember 23-án emlékestet rendez Ranódy László Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró születésének 100. évfordulója alkalmából. Kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel elevenítik fel életművét. Az emlékesten az MMA székházában vetítésre kerül Árvácska című filmje (1976, 85'), Móricz Zsigmond kisregényének megrendítően szép feldolgozása. A Karlovy Vary Filmfesztiválon díjat nyert filmdráma operatőre Sára Sándor. A filmvetítést beszélgetés követi, a moderátor Szekfü András filmtörténész lesz.

2019. szeptember 19. | 19.30 – Szó • szín • játék – Csurka István: Deficit

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

A Magyar Művészeti Akadémia Szó•szín•játék sorozatában 2019 őszén először Csurka István klasszikusát láthatják a nézők a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, Szilágyi Tibor rendezésben.

2019. szeptember 18. – november 17. – Lajta Gábor | Az ajtón túl – Festmények 1985–2019

A „konceptuális retrospektív" kiállítás a Műcsarnok három termében Lajta Gábor festészetének jellegzetes darabjait mutatja be. Nem évről évre, hanem a különböző korszakok munkáinak egymáshoz viszonyulása mentén, hogy láthatóvá tegye az ismétlődéseket, a módosult visszatéréseket. A kiállításban a műtermi modellek után festett aktképek, az akttéma „mitológiai" akvarelljei, a koncert- és éjszakai képek nagy és egészen kis méretű darabjai szerepelnek, valamint egy válogatás Az oroszlán nyelve című sorozat darabjaiból. Ezek mellett még látható lesz néhány a 32 éve be nem mutatott geometrikus festmények közül, egy fotósorozat egy, mára megsemmisült nagyméretű objektről (Festett ajtó), valamint egy 1985-ös hiperrealista konceptuális önarckép.

2019. szeptember 13–21. – CineFest XVI. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A Magyar Művészeti Akadémia 2019-ben is támogatja a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megvalósítását. A CineFest-en idén először versenyeznek egészestés kreatív dokumentumfilmek, a CineDocs nevű új szekcióban. További információ a fesztiválról: https://www.cinefest.hu/

2019. szeptember 8. | 19.30 – A magyar dal napja a Pesti Vigadóban

A Magyar Zeneművészeti Társaság és az MMA Zeneművészeti Tagozata közös rendezésű hangversenye. Műsoron: Balassa Sándor, Nógrádi Péter, Tóth Péter, Kovács Zoltán, Dubrovay László, Huszár Lajos, Fekete Gyula, Horváth Barnabás, Király László és Kocsár Miklós zeneszerzők magyar költők verseire komponált dalai. A belépés díjtalan.

2019. szeptember 1. | 19.30 – Emlékhangverseny Bozay Attila és Durkó Zsolt, az MMA posztumusz tiszteleti tagjai emlékére

A Magyar Zeneművészeti Társaság és az MMA Zeneművészeti Tagozata közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban, Bozay Attila (1939–1999) és Durkó Zsolt (1934–1997) Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerzők, az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító, illetve az MMA posztumusz tiszteleti tagjainak emlékére.

2019. augusztus 30. – Párbeszéd a magyar színház jövőjéért 6.

Hatodik alkalommal rendezik meg a kiemelt figyelmet kapott Párbeszéd a magyar színház jövőjéről elnevezésű konferencia-sorozatot, amely 2014-ben a Színházművészeti Tagozat kezdeményezésére indult Veszprémből. Azóta szorosan összekapcsolódik az Országos Színházi Évadnyitó eseményével is. A konferencia tartalmi összeállításában az MMA Színházművészeti Tagozata együttműködik a rendezvényt szervező színházzal – ez idén a Pesti Magyar Színház.

2019. augusztus 23. – szeptember 22. – A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai 2017–2018 | kiállítás a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának kamaratárlata a 2017–2018. évben a tagozat Művészeti ösztöndíjában részesített Bogdándy Zoltán Szultán és Drabik István képzőművészek, Ámmer Gergő és Mátrai Erik Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Molnár Sándor, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2017. évi díjazottja munkáit mutatja be.

2019. augusztus 22–25. – V. Kulturális Filmek Fesztiválja Szatmárcsekén

2019. június 21-ig lehet nevezni az V. Kulturális Filmek Fesztiváljára, amelyet augusztus 22. és 25. között rendeznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. Az eseményre a magyar kultúra értékeit bemutató rövid internetes videókkal lehet pályázni. A zsűri tagja Buglya Sándor, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője.

2019. augusztus 21. | 19.00 – A Nemzeti Ifjúsági Kórus koncertje

Egy év után ismét együtt a 2018-ban alakult Nemzeti Ifjúsági Kórus, amely a Kodály-emlékév alkalmából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem projektjeként jött létre. 2019-ben a kórus programjának szervezését a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány vállalta. Az együttes idén nyáron Erdei Péter (az MMA Zeneművészeti Tagozat 2018. évi tagozati díjazottja) és Nemes László Norbert irányításával két rövid felkészülés után Kecskeméten és Budapesten, a Pesti Vigadóban ad koncertet, majd augusztus végén eleget tesz a Brit Kóruskarnagyok Országos Szövetsége meghívásának, és részt vesz a szervezet országos konferenciáján, Birminghamben, ahol a magyar kórusművészetet és zenepedagógiát képviseli a magas presztízsű szakmai eseményen.

2019. augusztus 19. | 16.00 – Jovián György: Szép kortársaim

A Hitel Múzeum – Galéria, valamint a Faluház és Ravasz László Könyvtár az Erdélyi művészek Leányfalun idei programjának keretében rendezi meg Jovián György Munkácsy-díjas festőművész, az MMA rendes tagja kiállítását. A megnyitó a 16 órakor kezdődő Márai-pódiumest után lesz Leányfalun (Móricz Zsigmond út 124.).

2019. július 21. – A Napkelettől Napnyugatig című nemzetközi nemezművészeti kiállítás zárónapja

Az egész napos zárórendezvényen az érdeklődőknek lehetőségük nyílik találkozni a Napkelettől Napnyugatig kiállítás alkotóival, akik gyakorlati nemezbemutatóval és kötetlen tárlatvezetésekkel várják a látogatókat.

2019. július 13. – szeptember 1. | KONTEXTUS – Temesi Apol és Újszászi Tünde textilművészek kiállítása Gödöllőn

A kiállítást a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja nyitja meg.

2019. július 5. | 17.00 – Verstrichene Zeit – Elfolyó idő c. tárlat megnyitása Passauban, a Modern Művészetek Múzeumában

2019. július 5-én nyílik a Magyar Művészeti Akadémia Verstrichene Zeit – Elfolyó idő című kortárs képzőművészeti kiállítása a Passaui Modern Művészetek Múzeumában, mely a „30 éve szabadon" emlékév programsorozataihoz kapcsolódik. A Stefanovits Péter és Alapfy László kurátori koncepciójához kötődő tárlaton mintegy 23 nemzetközileg is kiemelkedő hazai képzőművész – köztük Szemadám György festőművész, Farkas Ádám szobrász, Orosz István grafikusművész – munkái lesznek láthatóak, melyeket az 1989-es határnyitás ihletett.

2019. július 4. – augusztus 25. – Fényarchitektúra

A TÉR /// ERŐ II. Építészeti Nemzeti Szalonhoz kapcsolódó részkiállítás a Műcsarnokban. Kurátorok: Böröcz Sándor fénytervező és Botzheim Bálint építész. A rendezvényt támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. június 29. – július 6. – 35. Régi Zenei Napok

Ismét barokk fesztiválra hív minden érdeklődőt a Filharmónia Magyarország Vácra, a Régi Zenei Napokra június 29. és július 6. között, amely Vashegyi György szerint „Az egyetlen olyan fesztivál ma Magyarországon, ahol magas színvonalú régizenei hangversenyek és rendkívül magas nemzetközi színvonalat reprezentáló mesterkurzusok zajlanak egy héten keresztül."

2019. június 29. | 17.30 – Ünnepi megemlékezés Lajtha László népzenekutató tiszteletére

Lajtha László, Kossuth-díjas magyar népzenegyűjtő, zeneszerző és zenepedagógus tiszteletére tartanak ünnepi megemlékezést és koszorúzást június 29-én, Budapesten.

2019. június 25. | 14.00 – A Kuncz Aladár-emlékkonferencia kötetének bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár és annak Könyvkiadója közösen mutatja be „A nekifeszült mentő-akarat" – Kuncz Aladár-emlékkonferencia című kötetet, amely az OSZK és az MMA együttműködésének első gyümölcse. A tanulmánykötet a 2018 őszén az OSZK Tudományos igazgatósága által szervezett konferencia előadásait gyűjti egybe. A könyvbemutató helyszíne a Magyar Művészeti Akadémia irodaháza (1062 Budapest, Andrássy út 101.).

2019. június 24. – augusztus 19. – Tündérkertek 10

A tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész, az MMA rendes tagja. A programok között szerepel többek között Csernyus Lőrinc építész, az MMA levelező tagja Visszatanulás című kiállítása; vagy Berecz András mesemondó, az MMA rendes tagja előadása is. Fellép a Muzsikás együttes, Petrás Mária népdalénekes, és Szarvas József önálló estjét is láthatják az Őrségbe látogatók. A Cantemus Gyermekkórus, Szabó Dénes karnagy, az MMA rendes tagja vezetésével, koncertsorozatával nem csupán Viszákon köszönti a Tündérkerteket.

// ]]>