Kassa Európa Kulturális Fővárosa

2013. január 19-én, szombaton nyílt meg a Kassa Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Alkalmunk nyílt egy rövid hétvégét eltölteni az éppen kibontakozó összművészeti forgatagban, amelyről – összességében – kedvező benyomásokkal tértünk haza.

Szombaton délelőtt még viszonylag álmos képet mutatott a belváros, leginkább a színpadok felállításával, a helyszínek felépítésével voltak elfoglalva a szervezők. Az infrastruktúra félkész jellegét még az is erősítette, hogy nem találtunk angol nyelvű brosúrát a Fő utcán felállított információs pavilonokban – ám a helyszínek sűrű elrendezése miatt viszonylag könnyen megtaláltunk minden kiszemelt rendezvényt.

Estére a metsző hideg ellenére megtelt élettel a belváros. A Fő utcán felállított két nagyszínpad egyikén egymást váltották az izgalmas zenei programok, a francia beatbox zenekartól a világzenei fellépőkig ívelt a válogatás. Az egyik legnépszerűbb szombat esti műsor egy impozáns méretű zsinagógában megtartott klezmer-koncert volt, amit akkora érdeklődéssel vártak, hogy állóhelyet is alig találtunk.

Éjszakára Kassa óvárosa nem csak hömpölygő tömeggel, hanem izgalmas fényekkel is megtelt. A Szent Erzsébet-dóm gótikus falait pulzáló, piros és zöld fényjátékkal díszítették, az épület mesebeli látványosságként csábította a járókelők fényképezőgépeit. A székesegyházba belépve egy, az oltár fölé függesztett monumentális hatású fényinstallációval szembesültünk, ami a kortárs képzőművészet eszközeivel teremtett mágikus hangulatot a szakrális térben.

A hajnalig tartó kulturális fesztivál összességében kellemes hangulatban telt.

28 ianuarie 2013  |  kassa európa kulturális fővárosa