« Înapoi

Meszléry Judit színművész és Gyimesi Kálmán operaénekes – a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díja

Meszléry Judit színművész és Gyimesi Kálmán operaénekes – a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díja

Az MMA Színházművészeti Tagozat elismerését nyerte el Meszléry Judit színművész a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagja a színházművészet területén végzett több évtizedes munkája elismerésekén, kivételesen egyedülálló művész előadásmódjáért, a vidéki színjátszás értékeinek gazdagításáért, Gyimesi Kálmán operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja az klasszikus opera műfajában végzett kiemelkedő előadóművészi tevékenységéért, értékekben gazdag énekesi életpályájáért, valamint aktív pedagógusi munkájának elismeréseként.

Meszléry Judit
Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész.
A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházban kezdte pályafutását. 1966-ban a Pécsi Nemzeti, 1968–75-ben a veszprémi Petőfi, 1975–77-ben a Miskolci Nemzeti, 1977–80-ban a győri Kisfaludy, 1980–84-ben ismét a veszprémi Petőfi, majd 1984-ben a székesfehérvári Vörösmarty Színházban lépett fel. 1986-tól a szolnoki Szigligeti Színház, 1993-tól a Művész Színház tagja. Majd a Szegedi Nemzeti Színház művésze, 2003-tól ismét a veszprémi Petőfi Színház társulatának tagja. Főleg erős karakterű, tragikus sorsú nőalakokat alakít, mind klasszikus, mind modern drámákban.

Gyimesi Kálmán operaénekes
Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Érdemes művész.
Főiskolai tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán végezte 1957–1962 között, ahol Lendvai Andor tanítványa volt. 1962–1963 között Siena-ban Gina Cigna tanítványa volt. 1962 óta a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, 1992-től örökös tagja.
1962-ben debütált a színpadon A szicíliai vecsernye című darabban, ahol Montfort szerepét alakította. Külföldön is fellépett, többek között Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Olaszországban. Klasszikus operák főszerepei mellett több ősbemutatóban és számos magyarországi bemutatóban aratott sikert. Előadó-művészi tevékenysége mellett jelentős pedagógiai munkássága; ma is aktív énekmester.