„A hazámat szolgálom"

Lantos István az orgonaként használt zongoráról, Bartók Béla szigoráról és Dohnányi Ernőről, aki „Keblemre, pajtás!" alapon mindenkit szeretett

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották. Mitől különleges a magyar hangszeres zenetanítás? – egyebek mellett erről is kérdeztük.
28 noiembrie 2023

Kós Károly-életműdíj

Az MMA szerepvállalásával született új építészeti elismerés

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Kós Károly-életműdíjat, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el. A díj létrehozásának szakmai előkészítésében részt vett a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata.

07 septembrie 2023

A hosszútávfutó

Bazsinka József célja szólóhangszerként is megismertetni a tubát

Bazsinka József Liszt Ferenc-díjas tubaművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új tagja javában készül Debussy Pelléas és Mélisande című formabontó zenedrámájának szeptember 9-i és 10-i előadására, de a két fellépés közé azért még befér a Wizz Air Budapest Félmaratonja. Nem is akárhogyan: hangszerével futja le a muzsikus a 21,1 kilométeres távot. A Budapesti Fesztiválzenekar tagjával, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docensével családi örökségről, gyógyító rezgésekről és a kritikus fülről is beszélgettünk.

06 septembrie 2023

Amor Vitae

Móser Zoltán könyvbemutatója Tevelen

A teveli községi könyvtárban, a tolnai település nyári fesztiválja keretében, augusztus utolsó szombatján ismerhette meg a közönség Móser Zoltán fotóművész Amor Vitae című albumát. A kötetbemutató színhelyválasztását az indokolta, hogy a könyv ezernyi közvetlen és közvetett szállal kötődik az MMA rendes tagja gyermekkorának színteréhez.

05 septembrie 2023

Finnországban koncertezett a Cantica Aeterna Énekegyüttes

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasai a Helsinki Ünnepi Héten

Finnországba látogatott a Cantica Aeterna 2023. augusztus 15­-e és 18-a között. Az énekegyüttes fellépett a Pyhä Maria katolikus templomban és a Helsinki Ünnepi Hét nyitóeseményén.  Zenei workshopjának a Liszt Intézet Helsinki adott otthont a Művészetek Éjszakáján (Taiteiden Yö), koncertjein a finn Juvenalia énekegyüttes és Tabajdi Ádám MMA-ösztöndíjas, Junior Prima-díjas orgonaművész is szerepelt.

25 august 2023
Prima Ultimul
// ]]>