Nagy Viktor Fotó: Újszínház

Az utolsó Habsburg-uralkodópár dublőreinek szerepjátékai

Beszélgetés Nagy Viktor rendezővel a Királyi vadászat című krimiről

 
Évtizedekkel az ősbemutató után ismét látható a Királyi vadászat, amelyet sokan Hernádi Gyula, az MMA posztumusz tiszteleti tagja legtökéletesebben megírt drámájának tartanak. Az Újszínházban április 28-án bemutatott kétrészes krimit Nagy Viktor Jászai Mari-díjas, érdemes művész, az MMA Színházművészeti tagozatának vezetője rendezte. A darab zeneszerzője Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas, érdemes művész, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője. Az abszurd fordulatokban gazdag cselekmény színreviteléről, a szerző történelemmel folytatott már-már zseniálisan őrült játékáról Nagy Viktort kérdeztük.
28 aprilie 2023

Akadémikusok találkozója Ferenc pápával

A katolikus egyházfő rövid időn belül másodszor is magyar földre lép: a 2021-ben Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét celebráló Szentatya ezúttal háromnapos apostoli látogatáson vesz részt a fővárosban. A Magyar Művészeti Akadémia akadémikusai két helyszínen is részesei lesznek a találkozónak.
 

                       
 

27 aprilie 2023

„Minden műfajban otthon voltam"

A 80 éves Dubrovay László köszöntése

Április 5-én barátai, pályatársai és tisztelői körében köszöntötték Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőt, a nemzet művészét, az MMA rendes tagját, a Zeneművészeti Tagozat korábbi vezetőjét nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Makovecz utcai Akadémiai Szalonban. Az MMA korábbi elnökségi tagja nemcsak titulusaiban, hanem a zenei munkássága révén is igen sokszínű.

05 aprilie 2023

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó sorozat 2023-as nyitóelőadásán A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem főszereplésével mutatnak be különböző stílusú táncprodukciókat. Olyan híres romantikus balettek részleteit láthatja a közönség, mint a Petipa által megálmodott A bajadér, vagy a Harangozó Gyula által koreografált Coppélia, de az elmúlt években alkotott modern táncprodukciók is színpadra kerülnek a Harangozó-díjas Kulcsár Noémi koreográfiájával, Vivaldi és Ravel zenéjére. Az Egyetem néptánc szakirányán tanuló ifjú tehetségek pedig verbunkot és palotást táncolnak, Bihari János, illetve Erkel Ferenc muzsikájára.

21 martie 2023

A Zeneakadémián és a Pesti Vigadóban ünnepli 80. születésnapját Dubrovay László

Dubrovay László zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 2023 márciusában tölti be a nyolcvanat. A mester több mint kétszáz művet komponált, többek között operát, táncjátékot, zenekari, kamara-, szóló- és kórusdarabokat, elektronikus és komputerzenei darabokat. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, közönségbarát kompozícióiról ismert zeneszerző alkotásait Balázs János zongoraművész és Pálfalvi Tamás trombitaművész szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekarral a Zeneakadémia március 23-i hangversenyén a Nagyteremben, április 6-án pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara köszönti a Vigadó Dísztermében.

18 martie 2023

Elhunyt Párkai István karmester, a nemzet művésze

Életének 95. évében elhunyt Párkai István, Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, érdemes művész, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Kevés olyan karnagy van Magyarországon, akinek ne lett volna kapcsolata pályája során Párkai István professzorral. Azon tanár egyéniségek közé tartozott, akit minden tanítványa szeretett és tisztelt, és különösen sokat tett azért, hogy a hazai fiatal zeneszerző nemzedék kórusművei előadásra kerüljenek. 


Párkai István búcsúztatására 2023. április 13-án került sor a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában az evangélikus egyház szertartása szerint. A gyászjelentés itt olvasható.

17 martie 2023
Ultimul