A táncházmozgalom gyermekeinek tartják magukat

Idén ötven éve indult a délszláv zenei misszió

A Vujicsics együttes alapító tagjai közül öten ma is muzsikálnak. Eredics Gáborral, népzenésszel, az MMA rendes tagjával, az együttes vezetőjével, valamint az új Vujicsics-generációt képviselő Eredics Áronnal Ménes Márta beszélgetett egyebek mellett az együttes missziójáról, és arról, minek köszönhető, hogy a fiatalabb nemzedék is meglátta önkifejezésének hordozóanyagát a délszláv dallamokban.
01 februarie 2024

India kincsei Kecskeméten

Vidák István és Nagy Mari indiai gyűjteményéből nyílt tárlat a Hírös  Agórában

A kiállításon főképp nemezből, selyemből és ezek kreatív ötvözetéből készült ruhadarabok, kendők és falikárpitok láthatók, részben tizenhárom indiai út gyűjtéséből, részben saját alkotásokból. Az értékes anyagot most mutatták be először.

07 februarie 2024

A debreceni Partium házban mutatkozott be a Trianoni Szemle

Január 28-án a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány és 15 éves folyóirata, a Magyar Örökség-díjas Trianoni Szemle rendhagyó debreceni bemutatkozásán Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő, alapító elnök és Kolczonay Katalin olvasószerkesztő Csűrös Csilla rádiós újságíróval beszélgetett.

30 ianuarie 2024

Tudom, mit jelent határon túlinak lenni

Petrás Mária kiállítása és koncertje Szabadkán

Petrás Mária Prima Primissima-díjas csángó népdalénekes és keramikusművész kiállításával és koncertjével ünnepelte a magyar kultúra napját Szabadka magyar közössége. A kiállított szakrális alkotásokat és a Napkelettől napnyugatig címmel, tradicionális csángó dalokból összeállított népzenei műsort hatalmas érdeklődés kísérte. A határon túli művészeti eseményt szegedi munkacsoportján keresztül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatta. 

26 ianuarie 2024

Átörökítendő értékek

Bereczky Csaba, az MMA rendes tagja Pro Cultura Keszthely-díjat kapott

Bereczky Csaba fafaragóművész, a népművészet mestere, aki számára a tavalyi év több örömteli eseményt is tartogatott: megnyílt Keszthelyen életmű-kiállítása, levelezőből rendes taggá vált a Magyar Művészeti Akadémián, 2023 végén pedig megjelent önálló kötete, Átörökítendő értékeink címmel. Idén január 22-én a Pro Cultura Keszthely-díjat is átvehette.

22 ianuarie 2024

A nemzeti lélek őrzője, szelíd szavú énekes-tanító

Elbúcsúztatták Budai Ilona népdalénekest
 
Családja, barátai, tisztelői körében végső útjára kísérték Budai Ilona Kossuth- és Magyar Örökség díjas népdalénekest, előadóművészt, a nemzet művészét, az MMA néhai tagját a budapesti Fiumei úti sírkertben. A temetésen részt vett Turi Attila, az MMA elnöke, Richly Gábor, az MMA főtitkára, Szentmártoni János, a KIM helyettes államtitkára, az MMA rendes tagja és Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, az MMA rendes tagja.

15 ianuarie 2024
Ultimul