34. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat

A nógrádi megyeszékhelyen 2017. május 27. és augusztus 26. között tartják a hazai képzőművészeti alkotások seregszemléjét, a salgótarjáni tavaszi tárlatot. A kiállításon mintegy száz alkotó 157 festményét, grafikáját, plasztikáját, szobrát mutatják be Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban. A szombati megnyitón átadták a tárlat díjait. A Magyar Művészeti Akadémia díját Durucskó Zsolt grafikusművész kapta.
A 34. tavaszi tárlat alkotásai jól reprezentálják napjaink legfontosabb művészeti törekvéseit, a sokféleségben mindannyian megtalálhatjuk a szívünkhöz legközelebb álló festményt, rajzot vagy szobrot mondta a megnyitón K. Peák Ildikó művészettörténész, a kiállítás kurátora. A kortárs képzőművészeti kiállítás, különösen a csoportos tárlat, sokszínű, sokrétű válaszadás a bennünket körülvevő világra, megannyi reflexió mindennapjainkra az alkotók egyéni nyelvén fogalmazva; ez a sokszínű világ köszönti a látogatót a falakon tette hozzá.
    K. Peák Ildikó felidézte, hogy az 1965-ben Salgótarjánban megnyílt első észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítás tekinthető az 1971-től megrendezett tavaszi tárlat jogelődjének. Az 1970-es évek elején a régió festő- és szobrászművészei számára adott bemutatkozási lehetőséget, majd a nyolcvanas évektől egyre inkább országos kitekintésűvé vált, teret engedve a kor kiemelkedő alkotóinak. A tárlatot az 1990-es évektől kétévente a rajzbiennáléval, illetve rajztriennáléval felváltva rendezik meg.
    A kurátor kiemelte: a kiállított művek széles merítést adnak a 21. századi alkotóművészet tendenciáiból, és a leggazdagabbnak mind mennyiségben, mind a sokszínűség tekintetében ebben az évben is a festészeti anyag tűnik.
   Hagyományosan látható a múzeumban a múlt évi tárlat nagydíjasának kamarakiállítása is, ezúttal Kopasz Tamás festőművész munkáit mutatják be.
    A kiállítás megnyitóján több díj is átadásra került. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fődíját Móder Rezső képzőművésznek adta át Vígh Annamária, a tárca közgyűjteményi főosztályának vezetője. A Magyar Művészeti Akadémia díját Durucskó Zsolt grafikusművész, a Magyar Festők Társasága díját Bánsághi Tibor festőművész nyerte el. Salgótarján Megyei Jogú Város díját Várhelyi Tímea festőművész, a Dornyay Béla Múzeum elismerését Vankó István festőművész kapta.
    A 34. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat augusztus 26-ig látogatható.
29 mai 2017