Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 martie 2020

Zsigmond Vilmos-emléktáblát avattak Szegeden

A szegedi Alsóvárosban szülőházánál avatták fel június 16-án a januárban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának emléktábláját.

17 iunie 2016

Mindannyian egy vagyunk

20 éves a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat

A jezsuita rend idén 20 éve, hogy minden évben meghirdeti tematikus filmes pályázatát amatőr alkotóknak és filmes tanulmányokat folytató hallgatóknak. Idén az Irgalmasság évéhez kapcsolódóan az irgalom témát jelölték meg a szervezők, erre várják a nevezők filmjeit és fotóit, ugyanis a filmszemléhez fotópályázat is társul.

15 iunie 2016

Töredékek – templomok Koreában

Paulius Normantas fotói

Normantas Paulius a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Fényképezőgépével a világot járja: hol Robert Capa, hol Körősi Csoma Sándor nyomába ered, hol a finnugor népekhez látogat el, hogy megörökítse a valóságot. Júniusban a litván-magyar fotóművész koreai templomokról készített fotói láthatók a Koreai Kulturális Központban, Budapesten.

07 iunie 2016

25 éves a salföldi Pajta Galéria

Török László fotográfus, az MMA rendes tagja, 1991-ben, 25 éve telepedett le feleségével Salföldön, és rögtön megnyitotta a Pajta Galériát. A galéria most nagyszabású kiállítással ünnepli születésnapját, melyen látható lesz a negyed évszázados Pajta Galéria kortárs magyar fotográfiai gyűjteményének nagy része. A Káli Akadémiai Napok keretében még számos más kiegészítő program is várja a településre látogatókat.

02 iunie 2016

Animációsfilm-fesztivál Kínában

Április 27-e és május 2-a között rendezték meg Hangcsouban Kína legnagyobb nemzetközi rajz- és animációsfilm-fesztiválját, melyen Mikulás Ferenc, az MMA köztestületi tagja, közgyűlési képviselő, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója mutatta be a tavaly 100. születésnapját ünneplő világhírű magyar animációt.

27 mai 2016
Prima Ultimul