V. Kulturális Filmek Fesztiválja Szatmárcsekén

A közmédia csíkszeredai tudósítói nyerték az MMA által támogatott V. Kulturális Filmek Fesztiválja filmversenyét, melyet 2019. augusztus 22. és 25. között rendeztek Szatmárcsekén. A fesztiválon azok a rövid internetes videók versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatták be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét. A megadott téma címe: „Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében" volt. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, a 3. helyezettnek járó 250 ezer Ft értékű díjat a Miasszonyaink – A topolyai zárda nővérei című film készítője, Gazsó Orsolya vihette haza a Vajdaságba.
A rendezvény egyik alapítója Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, aki négy évig, egészen tavalyi haláláig volt a filmverseny zsűrielnöke. A legjobb filmek készítői idén több mint 2 millió forint értékű díjat kaptak. A Tudósítók.hu oldalon augusztus 3-ig tartó közönségszavazás alapján a szatmárcsekei döntőbe 25 film jutott be. Ezeket a filmeket pontozta a zsűri, majd – a végleges döntés előtt – az augusztus 24-én délelőtt Szatmárcsekén megjelent alkotók számára személyesen is értékelte azokat.
Az alkotók és a zsűri tagjai a csónakos fejfás temetőben megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét. Tiba Zsolt a település lelkipásztora a református templombeli istentiszteleten a résztvevőkkel együtt emlékezett meg Kerényi Imréről.
A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, tagjai: Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő voltak.
A 300 ezer Ft-os közönségdíjat a Parázson született című filmjükért a Pannon RTV munkatársai, Buzás Zsuzsanna és Huszár Krisztián vitték haza Szabadkára. 
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által felajánlott 800 ezer Ft-os fődíjat a közmédia csíkszeredai tudósítói, a Küzdelem a hősökért című film alkotói Csúcs Mária és Csúcs Péter kapták.
A 2. helyért járó 400 ezer Ft-ot az Erdély és Románia „nagy egyesülése" 100 című film alkotója, Margittai Gábor rendező vehette át.
28 august 2019  |  buglya sándor kulturális filmfesztivál