Tóth Eszter szerepében Tarpai Viktória

A sátán fattya sikerei

Az MMA által is támogatott, a Dunatáj Alapítvány által gyártott A sátán fattya c. film két díjat is kapott a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon (operatőri és legjobb színésznői). A filmet Zsigmond Dezső rendezte és februárban a Vigadóban volt a díszbemutatója. Az alkotást a közelmúltban kárpátaljai körúton vetítették nagy sikerrel, s figyelmet váltott ki külföldi filmfesztiválokon, vetítéseken is, úgymint a Moszkvai Filmfesztiválon, a washingtoni és New York-i vetítéseken, Argentínában és Libanonban, Jerevánban és Brüsszelben, legutóbb pedig a Genti Flandriai Filmfesztiválon.
Zsigmond Dezső A sátán fattya című  filmjét nagy sikerrel vetítették Kárpátalján. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház kiváló művészei, akik közül néhányan már a Nemzeti Színház csapatát erősítik, szinte egytől egyig szüleik, nagyszüleik sorsát játszották ebben a filmben. Talán azért lettek ennyire hitelesek a karakterek, mert nemcsak színészi képességeiket, hanem genetikailag átöröklődött, megőrzött, legbelsőbb énjüket égették a filmkockákra. A főszereplő Tarpai Viktória, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Kristán Attila mind a kárpátaljai kisfalvak szülöttei. Már a budapesti telt házas Uránia filmszínházbeli bemutatóra is özönlöttek a Kárpátalján élő emberek, akik másokkal együtt végigsírták a vetítést. Beregszászon, egy majdnem ezer fő befogadására alkalmas teremben vetítették a filmet, ami zsúfolásig megtelt. Amikor a végén kiszólították a színészeket és az alkotókat, előbb csend volt, majd pedig kitört az orkánszerű taps. Az emberek felállva ünnepeltek hosszú perceken át, akárcsak Técsőn, Nagyszőlősön, Visken, Tégláson és másutt. Magyarországon eddig art-mozikban és művelődési házakban nézhette meg az érdeklődő közönség a filmet, amely a Savaria és a komlói Hét Domb Filmfesztiválon díjakat is kapott.
A sátán fattyát azonban nemcsak Kárpátalján és az anyaországban szerették és értették a nézők, sikert aratott a külföldi filmfesztiválokon, vetítéseken is. Először különös módon éppen a Moszkvai Filmfesztiválon, azután washingtoni és New York-i vetítéseken, Argentínában és Libanonban, Jerevánban és Brüsszelben, legutóbb pedig a Genti Flandriai Filmfesztiválon. A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválról a főszereplő Tarpai Viktória és az operatőr Halász Gábor hoztak el díjakat. Kárpátalja sikolyát tehát, ha hatvan évvel később is, de meghallotta a világ. Ez egy olyan történelmi film, amely sajnos, ma is aktuális. A brüsszeli európa parlamenti képviselők által szervezett nagy sikerű bemutató után óhatatlanul szóba került a kárpátaljai magyarság helyzete, az őket ért atrocitások.

09 noiembrie 2018  |  zsigmond dezső