Élménypedagógiai foglalkozás a Vigadó Galéria egyik kiállításán

„Élményt adni és hatással lenni látogatóinkra: ez a mi mottónk"

Egyre színesebb a kínálat kulturális programokból a Magyar Művészeti Akadémia székházában. A Pesti Vigadóban minden korosztály megtalálja a számára érdekes rendezvényt, az intézmény a gyermekeket külön programokkal, foglalkozásokkal, felfedezőfüzettel is várja. Dr. Molnárné Szunyi Barbarával, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
– Milyen élményt kínál a gyermekek számára a Pesti Vigadó?
– A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. célja, hogy mind többek számára váljon elérhetővé a magas minőségi kultúrához való hozzáférés lehetősége, ebből adódóan minden korosztály számára folyamatosan valósulnak meg a programok az épületben. Évek óta nagy sikert aratnak a Vigarda Gyermekbérlet sorozatunk előadásai, amelyre az óvódás-kisiskolás korú gyermekeket várjuk, valamint említhetném még a Nyitott ház programsorozatunkat is, ami olyan családi esemény, amely során a kultúra különböző részeiről valósulnak meg a minőségi programok, így minden korosztály megtalálja a számára érdekes rendezvényt. E sikeres, népszerű programok után idén januárban útjára indítottuk az általános és középiskolás gyermekek és csoportjaik számára szánt foglalkozásainkat, amelyre folyamatosan várjuk az iskolás osztályok jelentkezését.
– Hogyan kapcsolódnak e foglalkozások a Pesti Vigadóhoz, és milyen lehetőségek közül választhatnak az érdeklődök?
– Úgy látjuk, a Pesti Vigadó patinás épülete és több mint 150 éves múltja remek kiindulási alapot biztosít a gyerekeknek szóló állandó programokhoz. Az épület megismerését célzó óráink alapja, a felfedezés öröme, az élmény és a tanulás közvetlen összekapcsolása. Ebből ered programjaink elnevezése is, az élménypedagógia. Alsósoknak szólnak épületfelfedező óráink és most megjelent felfedezőfüzetünket 10–16 éves korú fiatallal érkező családoknak, kisebb baráti közösségeknek készítettük. Foglalkozásaink másik csoportja, az épületben megrendezett kiállításokhoz kapcsolódik. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Pesti Vigadóban megvalósuló tárlatok sokféle művészeti ágakból adnak merítést, így számos tantárgyi kapcsolódás mellett a pedagógusok számára is változatos tanulási helyszínként mutatkozhatunk be. Kiállításainkon a vizuális neveléstől egészen speciális művészeti ágakig találhatunk közelítési pontokat, a népművészettől a mozgóképig.
– Április végéig látható a „Sárköz, a szépség kertje" című kiállítás. Milyen ismereteket nyújthat e tárlat a fiatalok számára és ez milyen élménypedagógiai módszerekkel adható át nekik?
– E kiállításhoz szervezett foglalkozásunk 13–18 évesek számára készült, és alapvető feladata az, hogy a köznevelésben megszerzett népművészeti, illetve népi műveltségi tudást megfelelő keretek között újraértelmezze, kibővítse. Fodorné László Mária akadémikus asszony életművén keresztül, a diákok felismerhetik, hogy a népművészet a mai napig szervesen áthatja életünket. A foglalkozás során, kapcsolódva a Nemzeti Alaptanterv fejlesztési területeihez, középpontba kerül az információ- és kommunikációtechnológia is, például a foglalkozáson a résztvevők saját okostelefonját használjuk. Így teremtjük meg a népművészet és a modern technika kapcsolatát, és szervezzük foglalkozásainkat az informatika a történelem, a hon- és népismeret tantárgyak szegmenseinek vegyítésével.
Emellett nem csupán ebben a kiállításban, de összességében is fontos célunk a csapatépítés, közösségi nevelés, közösségek megteremtése a kiállítás és az intézmény körül, ehhez hívjuk segítségül a kooperatív együttműködésre építő tanulási technikákat.
– Milyen nevelési szempontokat, pedagógiai alapvetéseket tartanak szem előtt a Pesti Vigadó foglalkozásainak tervezésekor?
– A Pesti Vigadó a megváltozott tanulási igényekhez alkalmazkodva magáévá tette a szórakoztatva tanulni, tanulva szórakoztatni alapelvet. Szeretnénk kiállításainkat és épületünket minél szélesebb társadalmi és korosztályi réteg számára elérhetővé tenni, és igyekszünk olyan programokat, foglalkozásokat szervezni, amelyek a színvonalas szórakoztatást jelenthetik számukra.
– Ha pincétől a padlásig szeretnénk bejárni az épületet, mennyi időt szánjunk rá?
– Ha valaki alaposan szeretné megismerni a Pesti Vigadót, 2-3 órát mindenképp érdemes rászánnia, hiszen a Vigadó népszerű turisztikai célpont, mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében, ezért is igyekszünk számukra mind több lehetőséget biztosítani az épület, és múltjának megismerésére. Lehetőség van egyénileg vagy idegenvezető által vezetett garantált túrán keresztül is bejárni a házat, utóbbi során az épület azon részeit is megmutatjuk, melyek a nagyközönség számára nem, vagy csak részben látogathatók. Csoportok jelentkezését is várjuk, őket előzetes egyeztetést követően, nyolc nyelven tudják fogadni idegenvezetőink. Azon érdeklődők számára, akik nem kívánnak részt venni túráinkon, a csak a házban QR-kódon keresztül elérhető belső hálózatunk biztosítja az épület megismerésének lehetőségét magyar angol és német nyelven, s ehhez csupán okostelefonjukra van szükségük.
– Az eddig lezajlott foglalkozásokon milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?
– Természetesen csupán életkori sajátosságok alapján nehéz megmondani, kit mi köt le igazán, hiszen ez alkattól is függ. Elsősorban az élményszerzés a célunk, és szeretnénk, ha a gyerekek úgy távoznának az épületből, hogy valamit – élményt, tudást, meghatározó emléket – magukkal visznek. Legyen az egy épületrészlet, egy izgalmas történet vagy feladat, amely megragad bennük, a lényeg, hogy ne üres kézzel távozzanak. A foglalkozások során úgy látjuk, a gyerekek életkortól függetlenül örömüket lelik az alkotómunkában, és a felfedezésben, a pedagógusok pedig nagyon pozitívan fogadják kezdeményezésünket.
Élményt adni és hatással lenni látogatóinkra: ez a mi mottónk!