Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat

Tagozatvezető: Szenes István

 

Az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat igen összetett, több szakirány együttműködésével működik, úgymint, textil, kerámia, üveg, ötvös, belsőépítész, formatervező, tervezőgrafikus, restaurátor. Az ágazatokhoz, szakirányokhoz kötődő iparművészetnek szakmai kötöttségei, sajátos nyelvezete van, ugyanakkor nagyon időszerű egy, az ágazatokat átívelő „iparművészeti szemlélet" kialakítása.

Az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata képes lehet az iparművészet ágazatai között a szemléleti és gyakorlati átjárást segíteni. Képes lehet egy olyan integrációra, mely spontán módon nem képes kialakulni, ugyanakkor, ha társadalmi szinten fejleszteni, hatni akar, ahhoz átgondolt tervezett szemléletre van szükség.

Célunk az iparművészet és tervezőművészet egészének méltó módon való képviselete: magas szinten, gyakorlatiasan és eredményesen kell képviselni az „egész-séget".

Ennek megvalósulása érdekében, a tagozat minden tagjának állást kell foglalnia, be kell mutatnia az általa képviselt terület kompetenciáit, jelenét, jövőképét és kapcsolatait elméleti és gyakorlati téren egyaránt.

Meg kell teremtenünk a közös nyelvet. Ezt a munkát permanens tevékenységként fogjuk végezni. Mindez erősítheti az akadémikusok társaságának közös nyelvét is, hogy szélesebb horizonton, magasabb szinten és hatékonyabban tudjon működni.

Mi, iparművészek és tervezőművészek hiszünk a civilizációban, a benne rejlő szépség életminőséget meghatározó erejében, de tudjuk, a jövőben összehangolt tervezés nélkül ez már lehetetlen.

Az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatot bemutató füzet itt nyitható meg.