Gyulai Líviusz kiállítása a Vigadó Galériában

Lulu 80 – Gyulai Líviusz kiállítása

Mesék álló- és mozgóképeken címmel nyílt kiállítás a 80. születésnapját ünneplő Gyulai Líviusz grafikusművész, rajzfilmrendező műveiből 2017. november 2-án a Pesti Vigadóban. A nemzet művészének, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának kiállítása 2018. január 28-ig látogatható az MMA székházában. Az életmű zömét bemutató kiállításon önálló grafikai munkák, könyv­il­lusz­trá­ci­ók és animációs filmhez készített alkotások kaptak helyet. A tárlaton elhelyezett monitorokon a művész animációs filmjei láthatók, s a vitrinekben az általa illusztrált könyvek is megtekinthetők.
Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében elmondta: csaknem 200 kép látható a kiállításon, amely a művész valószínűleg eddigi egyik legnagyobb tárlata. Az általa nagyra becsült művészt méltatva kiemelte, hogy a pimaszság, az érzékenység, a kedvesség, a finomság, az irónia, az önirónia egy emberben így ritkán összegeződik, az pedig különösen ritka, hogy valaki az eredendő egyéniségét a művekben ilyen mértékben meg tudja jeleníteni. „Gyulai Líviusz olyan elképesztő módon hasonlít a saját műveire és a művek úgy hasonlítanak Líviuszra, hogy az ritka a magyar képzőművészetben" – tette hozzá. Mint mondta, lenyűgözi az a kitárulkozás, az őszinteség és vakmerőség, ahogy a művész a közönség elé tárja életét.
„Szóval itt ez a másik világ, amiben másként vannak a dolgok, nem jobban vagy rosszabbul, de szerethetőbben, annyi szent" – fogalmazott megnyitójában Orosz István grafikusművész, filmrendező, a tárlat kurátora. „Fametszet? Rézkarc? Kőnyomat? Linó? Nem válogat, őt választja ki magának Psyché, a hajdani költőnő" – utalt a művész Weöres Sándor Psyché című kötetéhez készült illusztrációjára.
Mint a kiállítás ismertetőjében Orosz István írja Gyulai Líviuszról: „kézre áll neki minden, a finom pontozás, az éles metszés, a lendületes vonalrajz, a laza ecsethúzás. Bravúros nézőpontváltásokkal és izgalmas stílusváltásokkal varázsolnak el a Vigadóban kiállított grafikai lapok."
Orosz István kiemelte: a művész talán legfontosabb illusztrációja, amellyel annak idején – 35 évesen – berobbant a köztudatba, Weöres Sándor Psychéje. Ugyanazt tette, mint a költő, amikor egy fiktív írónő stílusában megírta a könyvet, Gyulai Líviusz is kitalált egy akkori, 19. század eleji grafikai stílust, és azt pontosan tudta imitálni. „Stílusbravúr, amit akkor végrehajtott" – fűzte hozzá.
„A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Gyulai Líviuszt 35 éves kora óta ismerheti ország-világ, amikor Weöres Sándor legendás Psychéje megjelent. Az a stílusbravúr, amellyel a hajdani költőnő fiktív versei mellé odapászította az egyenrangú képi világot, egycsapásra a Tragédiát illusztráló Zichy Mihály meg a Salomét képekké fordító Aubrey Beardsley mellé emelte őt. Kézre áll neki minden, a finom pontozás, az éles metszés, a lendületes vonalrajz, a laza ecsethúzás. Bravúros nézőpontváltásokkal és izgalmas stílusváltásokkal varázsolnak el a Vigadóban kiállított grafikai lapok."
Orosz István kurátor
A művész illusztrálta többek között Fazekas Mihály Lúdas Matyiját, Balzac Pajzán történeteit, Shakespeare műveit, Leacock és Egon Erwin Kisch munkáit. Orosz István kiemelte Gyulai Líviusz görög olimpiainaptár-sorozatát és Babits Jónás könyve című művéhez készült litográfiáit.
„Azt hiszem, minden alkotótársam egyetért abban, hogy mikor újra és újra együtt látja munkásságának gyümölcseit, maga is elképed" – ezt már Gyulai Líviusz mondta a megnyitón. „Nézzék a munkáimat olyan szeretettel, ahogy én a papírlap fölé hajolva csináltam őket" – fogalmazott.

Vonalak mágusa
Filmportré Gyulai Líviuszról

A művész nyolcvanadik születésnapja alkalmából Lulu 80 – Mesék álló- és mozgóképeken címmel a kiállításhoz kapcsolódva katalógust is kiadott a Magyar Művészeti Akadémia.

Gyulai Líviusz munkásságáról az akadémikus honlapján, itt lehet bővebben tájékozódni.
2017. november 6.  |  kiállítás gyulai líviusz vigadó galéria