Fotó: Emlékpont Múzeum / Arany-Tóth Attila

Skatulyatankok Hódmezővásárhelyen

Négyezer, gyufás skatulyából készült harckocsimakett sorakozik a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum kiállítótermében. A papírhadtest Radics Márk képzőművész munkája – a Magyarországot 1956. november 4-én megszálló szovjet csapatok kísérte tankgarmadát hivatott szimbolizálni. A Magyar Művészeti Akadémia támogatta rendhagyó tárlatot péntek délután nyitották meg a nagyközönség előtt.
– Ne álljunk szóba ismeretlenekkel! – idézte Bulgakov Mester és Margaritáját Miklós Péter intézményvezető az Emlékpont pénteki kiállításának megnyitóján, amely tételmondat cáfolatául maga éppen maga a most megnyílt tárlat szolgál. Mint felidézte, egy tavaszi napon szólította meg a 4000 tank című kiállítást megálmodó Radics Márk képzőművész, elmesélve ötletét és a lehetőséget, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pályázata jelentett. Az ötlet lényege, hogy négyezer, tanknak „öltöztetett" gyufás skatulya szimbolizálja a Magyarországot 1956. november 4-én megszálló ugyanennyi szovjet katonai járművet. Mivel az igazgató – Bulgakov intelme ellenére – a számára addig ismeretlen alkotóval szóba állt, az ötletből megállapodás, majd pályázat lett, amely végül elnyerte az MMA kurátorainak tetszését. Ráadásul – mint Miklós Péter rámutatott – a gyufásdoboz-tankok az új palástnak köszönhetően tűzgyújtásra alkalmatlanok, ahogyan már inaktívak voltak a szovjetek járművei is, amikor a rendszerváltást követően vasúti kocsikon hagyták el végleg Magyarország területét. – Maga az alapelv, hogy egy kis tárgy nagyszámú sokszorosítással új mondanivalóval gazdagodik, a képzőművészt több stílusában, így a konceptuális törekvésekben, illetve a pop art-ban is fellelhető – mondta el Varga Nóra, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, hozzátéve, hogy az installáció jól szemlélteti a hazánkat 1956-ban elözönlő szovjet haderő nagyságát.
Az itt megjelent látogatók egy-egy, ki nem állított – a belvárosi közgyűjtemény pecsétjével ellátott – modellt haza is vihettek emlékül. A vernisszázs zenei kíséretét a legendás szovjet harckocsi után elnevezett T–34 zenekar adta.

Forrás: VH-Emlékpont
2016. november 7.