« Vissza

Ünnepi hangverseny október 23-án

Dubrovay László és Balassa Sándor művei. ">
Esemény - bal kép

Nagyobb térképre váltás
Időpont: 2013. október 23. (szerda) 19 óra
Helyszín: Pécs, Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4.
Esemény - helyszín kép
Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Ünnepi hangverseny október 23-án

A Magyar Művészeti Akadémia és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi hangversenyt rendezett az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének és hőseinek tiszteletére. A Pannon Filharmonikusok nemzeti zenekarának előadásában felcsendültek Dubrovay László és Balassa Sándor művei. 
Liszt: Esz-dúr zongoraversenyét Bogányi Gergely adta elő.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dévényi Sándor, az MMA elnökségi tagja és Csízi Péter, Pécs polgármestere. Ünnepi beszédet mondott prof. dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Ünnepi műsor:
Beethoven: Egmont-nyitány
Balassa Sándor: Október virágai
Balassa Sándor: 301-es parcella
Liszt: Esz-dúr zongoraverseny
Dubrovay László: 1956 – szimfonikus képek versmondóra és zenekarra Gyurkovics Tibor verseivel
Közreműködik: Bogányi Gergely zongoraművész és Rázga Miklós színművész
Vezényel: Bogányi Tibor
 
A hangverseny meghívóját ide kattintva tölthetik le.

A koncertről készült felvételt 2013. november 12-én, kedden este vetíti le a Duna Televízió.

"Kodály Zoltán gondolatait tananyaggá tenném!" – interjú Bogányi Gergellyel a Magyar Nemzet Online-on.

* * *

Dévényi Sándor ünnepi köszöntőjét alább olvashatják.

Tisztelt Emlékező Közönség! Hölgyeim és Uraim!
A Magyar Művészeti Akadémia nevében nagyrabecsüléssel köszöntöm Önöket az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján.
 
Nekem, az akkor még kicsi gyermeknek életre szóló élmény volt az a pár hét. Tanítónk, Jászai Joli néni az egész napközit kivitte a város tereire, ahol láthattuk a vörös csillagok hullását, s átérezhettük az emberek izgatottan várakozó, örömteli hangulatát. Aztán jöttek a ruszki tankok. Országszerte kevéssé ismert tény, hogy a Mecsekben még hetekig folyt a fegyveres szabadságharc. Sztalin orgonák, gépfegyverek dörgése, tankok csikorgása hallatszott a városban, azért, hogy letörjék az azóta legendássá vált „Mecseki Láthatatlanok" ellenállását. Majd csend lett.

Az utcánkban szemtanúja voltam, ahogy fekete autós pribékek elhurcolták a sápadt Dicső Lászlót, később Domján Mihályt. Csak suttogva volt szabad beszélnünk az eltűnt, letartóztatott, vagy disszidált rokonainkról, ismerőseinkről. Ahogy a Csillag börtönben szenvedő nagybátyámról is, Vidolovics Nándorról, aki a Sopianae Gépgyár Nemzetőr parancsnoka, később a sztrájkok szervezője volt.
 
Tisztelt Ünneplő Közönség!
A Magyar Művészeti Akadémia ez évben Pécs Városával és a Zsolnay Örökségkezelő Társasággal közösen, ünnepi hangversennyel emlékezik meg nemzeti ünnepünkről. Akadémiánk második éve országos közfeladatokat ellátó köztestületként fogja össze a művészeti élet egyre szélesebb rétegeit. 
 
"Lehet-e a nemzet és ember iránt valami jóhiszeműbb, nagyvonalúbb, mint a művészet? Akarhatja-e jobban valami az ember méltóságát, szabadságát, mint épp a művészet? S ezáltal akadémiája!" – írta 1992-ben Páskándi Géza, a 20 évig egyesületként működő Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja. 
 
A Magyar Művészeti Akadémia törekvése, hogy a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesítésével, megóvásával, a hagyományok tiszteletben tartásával új, értékes alkotások születését segítse elő. Mindezt az egész nemzetre kivetítve, határokon innen és túl – a kortárs művészetek megismertetését és megkedveltetését célul tűzve –, szorosra fűzve a kapcsolatot a közönséggel.
 
Különösen megtisztelő és örömteli számomra, hogy szülővárosom és lakóhelyem ad otthont  ennek az Akadémiai rendezvénynek. Fekete György úr, elnökünk, külön megkért, hogy köszöntését tolmácsolva, mentsem ki távolmaradását, mivel ő szülővárosában, Zalaegerszegen mond beszédet.
 
A 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városunk büszkesége a Kodály Központ, amelynek európai szinten is kiváló akusztikájú termében élvezhetjük majd a felcsendülő muzsikát.
 
És végül engedjék meg, hogy köszöntsem azokat a kimagasló teljesítményt nyújtó akadémikus társaimat, Balassa Sándor és Dubrovay László zeneszerzőket – s külön Bogányi Gergely zongoraművészt –, akiknek a magyar népben a forradalommal összeforrt Egmont nyitány elhangzását követően felcsendülő műveit hallgathatjuk meg a ma esti ünnepi koncerten. E műveket áthatja az 1956-ban, népünk szabadságának visszaszerzéséért indult harc tüze, a harc, amely megrengette volt a földet Európa alatt. Kívánok Önöknek tartalmas, szép ünnepi estet!