« Vissza

Vásáry Tamás 80 éves

Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Vásáry Tamás 80 éves

A csodagyerekként indult, káprázatos nemzetközi karriert befutó, Kossuth-díjas Vásáry Tamás idén ünnepli 80. születésnapját. Ez alkalomból az MR Szimfonikusok október 15-én tart hangversenyt a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
Mozart 1770-1772 között zongoraversenyekké dolgozta át egyik kedvenc zeneszerzőjének zongoraszonátáit. Johann Christian Bach - ahogy annak idején nevezték: a londoni Bach - kompozíciói komoly hatást gyakoroltak az ifjú zeneszerzőre, szigorú apja pedig még akkor is követendő példaként emlegette, amikor Mozart már messze túllépett rajta. "Írj rövid, egyszerű darabokat – tanácsolja Leopold Mozart –, legyen könnyű, népszerű. Azt hiszed, hogy ez méltatlan volna hozzád? Hát akkor nagyon tévedsz. Amikor Bach Londonban volt, adott ki mást, mint hasonló apróságokat? A kicsi is lehet nagy, ha természetes, könnyed, jól követhető a stílusa – és szerkezete szilárd. Megalázta magát Bach azokkal a művekkel? Csöppet sem. A jó kompozíció, a biztos szerkezet és a rend - ezek még az apróságokban is megkülönböztetik a mestert a kontártól".

Vásáry Tamás
Zongoraművész, karmester, ismeretterjesztő koncertek utánozhatatlan előadója, örök gyermek, akit nyolc évtizede hajt a kíváncsiság, hogy megértse a világot, s benne az embert, s kérdéseire a választ a zenében keresi. A csodagyerekként indult, káprázatos nemzetközi karriert befutó, Kossuth-díjas Vásáry Tamás idén ünnepli 80. születésnapját. Hernádi Lajos növendéke volt a Zeneakadémián, s tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Kodály a diplomakoncertje előtt Steinway zongorával ajándékozta meg, s végzése után azonnal szolfézstanárnak vette maga mellé. 1956 lökte a nemzetközi porondra, ahol néhány év alatt a legsikeresebb zongoristák egyikévé vált: a legrangosabb koncerttermekben adott hangversenyek és a Deutsche Grammophonnál megjelent lemezek szegélyezik pályáját. 1971-től vezényel, s ettől kezdve mind gyakrabban tér haza szülőhazájába. 1993-tól közel egy évtizedig az MR Szimfonikusok főzeneigazgatója, 2004-től az együttes örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója. (lfze.hu)

Vásáry Tamás a mesteri apróságot egy gigászi mesterművel állítja párba. Egy olyan szimfóniával, amelynek szerkezete inkább robusztus, mint szilárd; amelynek stílusára a legkevésbé sem jellemző a könnyedség. A D-dúr zongoraversenyt egy ártatlan menüett kerekíti le; az utolsó Beethoven-szimfónia kórusfináléja viszont egészen biztos, hogy nem a lekerekítés szándékával született: magasztos búcsú egy műfajtól és egy egész korszaktól. A kontrasztok mellett azonban érdemes lesz az egybecsengésekre is figyelni, például a szimfónia scherzójára, amely bizarr módon rímel a zongoraverseny menüettjére: amott d-mollt ellenpontoz a D-dúr trió kedélyes falusi zenéje; emitt d-moll árnyék vetül a peckes menüett D-dúrjára. (mupa.hu)

Rendező: MR Zenei Együttesek
Közreműködik: Tokody Ilona, Dobi-Kiss Veronika, Brickner Szabolcs, Cser Krisztián - ének, MR Énekkar (mb. karigazgató: Oláh Gábor) 
Vezényel és zongorán közreműködik: Vásáry Tamás