2020. január 23. – április 5. – Himnusz – A magyar nép imái | népművészeti és iparművészeti kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai a magyar kultúra napja alkalmából kiállításon mutatják be azon alkotásaikat, amelyeket nemzeti imádságaink, egyházi himnuszaink és népénekeink inspiráltak. Nemzeti önazonosságunk megélésében elengedhetetlennek tartjuk azt, ami eleink számára soha nem volt kérdés: a cselekedeteinket meghatározó Istenhitet, örökérvényű törvényeket.

„Napjaink társadalmának legnagyobb hiányossága az emberi kapcsolatok gyengesége egymással, a természeti környezettel és Istennel. E kapcsolatok hiánya vagy elégtelen volta miatt az egyén elmagányosodik. Az embert éltető, erősítő kapcsolata a másik emberrel nem más, mint a szeretet, a szeretet működése. Az érzelmet nem lehet ugyan megparancsolni, de a szeretet kinyilvánítását, a másik emberrel szembeni jóindulat kifejezését, »gyakorlatát« igen. … Így lett a szeretet a legfőbb parancs nemcsak a keresztények számára, hanem a tételes és erkölcsi elvárásait tételekben, írásban meg nem fogalmazó természeti vallások híveinek is."

Andrásfalvy Bertalan

A kiállítás 2020. január 23. és április 5. augusztus 2. között látható a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében.
Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozat
Megnyitó: 2020. január 22. (szerda) 17:30 | meghívó

 


Kísérőrendezvények

2020.02.19. 17:00 Kurátori tárlatvezetés
2020.03.11. 17:00 Kurátori tárlatvezetés
2020.04.05. 15:00 Finisszázs

// ]]>