2019. december 2. | 19:30 – Lemezbemutató hangverseny Balassa Sándor zeneszerző műveiből

Kassai István zongoraművész a 2017/18-as évek folyamán lemezre játszotta az összes zongorára, csembalóra, hárfára és cimbalomra írt műveimet. A lemezkiadó Naxos „Grand Piano" sorozatában folyamatosan három lemezen jelenteti meg ezeket a zongorán felvett darabokat.
Kassai István a Művészeti Akadémia műsorán ezen felvételekből válogat, bemutatva a szerző kevéssé ismert kompozícióit, melyek utat találhatnak a zongoratanítás gyakorlatához, vagy a hangversenyeken a jelenkori zeneszerzés jellegzetes részeként. — Balassa Sándor

Műsor:
Ládafia I. 14 könnyű zongoradarab op.113 (hangversenytermi bemutató)
Ládafia II. 14 könnyű zongoradarab op.120 (hangversenytermi bemutató)
- szünet -
12 könnyű zongoradarab op. 123 (hangversenytermi bemutató)
Fantázia op. 97
Közreműködik: Kassai István zongoraművész

Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad (1051 Bp., Vigadó tér 2. IV. szint)

Balassa Sándor zeneszerző (1935. január 20.)
A Bartók Béla Konzervatórium karvezető szaka után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Szervánszky Endre zeneszerzés osztályában folytatta tanulmányait. 1965-ben szerzett diplomát. A Magyar Rádióban 1980-ig zenei rendezőként, 1981-től a Zeneakadémia zeneszerzés tanszékén hangszerelést tanított, 1996-ban egyetemi tanárként ment nyugdíjba. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
Díjai: Erkel-díj (1972); Kossuth-díj (1983); Bartók–Pásztory-díj (1988, 1999); Magyar Érdemrend középkeresztje (2012); Nemzet Művésze (2014); a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja (2016)
 
A világ rádiótársaságainak évenkénti seregszemléjén a Párizsi Tribünön 1972-ben a Requiem Kassák Lajosért oratóriuma op.15  első helyezést ért el. Művei sorából kiemelkedik négy operája: az Ajtón kívül; a Harmadik bolygó, Karl és Anna, valamint a 2000-ben befejezett és bemutatásra váró Földindulás. Zenekari műveiből kiemelve néhány darab: A Nap fiai, Hunok völgye, 301-es parcella, Október virágai, Magyar Koronázási Zene, Magyar táncok, Trianon. Művei sorát kiegészítve találunk dalokat, kantátákat, kórusokat, hangszerszólókat, különféle hangszerösszeállítású kamarazenéket. A hangszerszólók nagy része zongoramű, de tárogatóra, cimbalomra és hárfára is számos kompozíció született. Említésre méltó még a Balaton Akadémia Kiadó által megjelentett Sorsot választottam c. Balassa Sándor írásait magába foglaló kis kötet.


Kassai István zongoraművész
Diplomáit Kadosa Pálnál, majd párizsban Yvonne Lefébure-nél szerezte. Első díjat nyert a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén (1979) és a párizsi Nemzetközi Debussy Zongoraversenyen (1982), 2001-ben Liszt-díjat, 2010-ben Weiner-emlékdíjat kapott. Számos felvételt készített, köztük hangzó összkiadást Ernest Bloch (2 CD), Erkel Ferenc (2 CD), Mosonyi Mihály (6 CD), Weiner Leó (4 CD) Hubay Jenő (Szecsődi Ferenc hegedűművésszel 13 CD) és Balassa Sándor (3 CD) műveiből. Liszt, Erkel, Mosonyi (4), Hubay, Balassa és Cziffra György kottákat adott közre eddig. Az Erkel Ferenc Társaság és a Hubay Jenő Társaság egyik alapítója. A Magyar Művészeti Akadémia 2013-ban rendes tagjává választotta.
A hangverseny szervezője a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata. A belépés díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Online jelentkezés itt.
// ]]>