PANNONIA ANNO – Fejezetek egy Filmstúdió történetéből

Két részben a Duna World műsorán
 
A Pannónia Filmstúdió a filmgyártás államosítása után, az 1950-es években született meg, és a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs műhelyévé nőtte ki magát. A stúdió történetét bemutató film két része október 24-én 17.20 órakor, illetve október 25-én 16.25 órakor látható a Duna World-ön.
A filmstúdióban készült a Vuk, a Kérem a következőt!, ahogy a Frakk, a macskák réme is. Nem feledkezhetünk meg a fesztiválsikereket hozó egyedi filmekről sem, ilyen például Jankovics Marcell Küzdők című filmje, de hosszan folytathatnánk a sort.
A Pannónia Anno a munkatársakkal készült riportok és archív felvételek segítségével idézi fel a stúdió történetét. Matolcsy György, a Pannónia egykori vezetője mellett többek között olyan alkotók és művészek szólalnak meg, mint Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter, Richly Zsolt, Gémes József, Rófusz Ferenc, valamint Gyulai Líviusz, Orosz István és Varsányi Ferenc is. „Szomorú aktualitás, hogy már többen távoztak az élők sorából a film szereplői közül. Dargay Attila, Vajda Béla, Varga Csaba, Hernádi Tibor és Foky Ottó sincs már köztünk" – mondta Szalay Péter rendező.
A három évig készülő film DVD-verzióját az MMA támogatta.
2015. október 22.