2019. január 21. – „Teljes dallamtérkép…" A népzenei monográfia műfaji vizsgálata | konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete „Teljes dallamtérkép…" A népzenei monográfia műfaji vizsgálata címmel rendez konferenciát.

„A falusi munka hosszabb helybenlakást kíván, állandó érintkezést ugyanazon emberekkel.
A vándorgyűjtő típusa régebben volt időszerű, mikor rövid idő alatt is sok anyagot talált."

(Kodály Zoltán)

A teljességre törekvő, hiteles és pontos népzenei gyűjtés és az ezt megjelenítő tudományos igényű népzenei kiadványok fontosságára Kodály Zoltán már 1937-ben, A magyar népzene című alapvetésében felhívta a figyelmet. Ő maga összegzi: „a legfon­to­sabb volna egy-egy község teljes dallamtérképét, zenei életének minden részletre kiterjedő leírását, másszóval zenei monográfiáját elkészíteni."


Az első valóban tudományos igényű falumonográfiát – néhány azt megelőző, ehhez mennyiségében nem hasonlítható kísérlettől eltekintve – Vargyas Lajos készítette 1941-ben Áj faluról. Ezt követték aztán Járdányi majd Lajtha munkái. Később több – de nem sok – szociológiai-néprajzi-zenei szemléletű monográfia készült. A monográfia elkészítése nem kevés szaktudást kíván. Széleskörű látásmódot igényel, nemcsak zenei, de néprajzi tudás is kell hozzá. Konferenciánkon összefoglalókat hallhatnak az eddig megjelent munkákról, valamint jó néhány kiadás előtt álló anyag ismertetésére is sor kerül.

A konferencia programja itt.

Kezdési időpont: 2019. január 21. (hétfő) 10 óra
Helyszín: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Makovecz terem

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételi szándékát a honlapunkon található regisztrációs linken keresztül jelezze: www.mma-mmki.hu!
// ]]>