2018. május 10. – Rodostója volt London | Emlékülés Szabó Zoltán (1912–1984) tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2018. május 10-én konferenciát rendez Szabó Zoltán író, esszéista emlékére, aki a külföldre szakadt magyar írók egyike. Helyszín: A Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. IV. emelet).
Szabó Zoltán (1912–1984) nem csupán író, lapszerkesztő, de falukutató volt, a szociográfiai irodalom klasszikusa, olyan művek nagyhatású szerzője, mint A tardi helyzet, a Cifra nyomorúság vagy a Szerelmes földrajz. „Szellemi honvédő" volt, aki 1949-től haláláig nyugat-európai emigrációban élt és dolgozott. 1951 és 1974 között a Szabad Európa Rádió angliai szerkesztőségének vezérpublicistája, éveken át vezette a BBC magyar adását, ahol barátjával, Cs. Szabó Lászlóval fontos szerepet töltött be a londoni magyar emigráció megszervezésében. Londonban folyóiratot is alapított, lakása mindig nyitva állt az odalátogató magyar írók előtt.

Az AJTÓNYITÓ
Sorok Illyés Gyula írásából

Gyönyörűségem telt abban a fiatalemberben, aki annak idején egy öngúnyos főhajtás után ezt közölte velem: Szabó Zoltán. Csírája sem volt benne a népi-nek. Európai volt.

*

Az első ifjú író, aki a sok szétszórt néppártoló tanulmány és kiáltvány, óhaj és sóhaj után önálló kerek-egész könyvet adott közre, olyat, hogy az valóban villámként rángta be a nagy magyar éjszakát; nem Bugacról érkezett az irodalomba, hanem éppenséggel az irodalomból lépett a Bugacnál is elhagyottabb Tardra.

*

A Tardi helyzet, a Cifra nyomorúság előtt is volt bőven hír a hárommillió koldus némaságra ítélt világából. De az Ajtót, úgy hogy az egész ország odanézett, elsőül Szabó Zoltán nyitotta ki.


A konferencia részletes programja itt letölthető.
Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata
A konferencián a részvétel előzetes, online regisztrációhoz kötött.
// ]]>