2023. április 6. | 19:30 – A 80 éves Dubrovay László köszöntése A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye

Az ArTRIUM a Bartók rádió évtizedes hagyományokkal rendelkező kortárszenei sorozata, mely a Hangversenyciklus a XX. század zenéjéből címmel indult, majd lett a Hangversenyciklus a XX. és XXI. század zenéjéből, ezt követően pedig a Con tempo címen volt látható, hallható a program. A koncertek helyszínei a Magyar Rádió stúdió voltak. Két éve azonban már külső helyszínekre is ellátogat a sorozat, tavaly például az Aula Magna teremben, a debreceni Liszt Ferenc teremben, és a nyíregyházi Kodály Zoltán teremben, azt megelőzően pedig a Kassák téri Szentlélek templomban volt hangverseny.
Az idei sorozat első hangversenyén a 80. születésnapját ünneplő Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőt, a nemzet művészét, Dubrovay Lászlót köszöntik két kompozíciójának (Ünnepi zene és Versenymű ütőhangszerekre zenekarra) bemutatásával. Ezekhez társul két, a középgenerációhoz tartozó alkotó egy-egy műve, a kiváló tubaművész, Szentpáli Roland La Follia című darabja, és az Angliában élő Antal Mária, 2018-ban Kocsis Zoltán emlékére írt, Az áramlat című alkotása.
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát az a dirigens irányítja ezen az estén, aki minden kétséget kizáróan a legtöbb Dubrovay László-darab lemezfelvételének dirigense: Kovács László.

Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), Díszterem
// ]]>