2023. április 30. | 15:00 – A Magyar Film Napja 2023 | Közelítések – Történetek a Kárpát-medencéből

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. Ebből az alkalomból ritkán látható magyar dokumentumfilmeket mutatnak be a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának szervezésében az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítésre kerülő filmek hétköznapi emberekhez, az ő felkavaró történeteikhez visznek bennünket közel. A filmek után az érdeklődők rövid beszélgetésben ismerhetik meg az alkotókat. Bevezetőt mond, és a rendezőkkel beszélget: Kelecsényi László filmtörténész. A vetítések helyszíne a Fábri terem.

A program:
15:00
AZONOSULÁS
Egy Isten, két nemzet
A vetítés után közönségtalálkozó Szabó Attilával, a film rendezőjével.
Az erdélyi magyar anyától és román apától származó, Bukarestben élő Vlad és testvére, Mălina felnőtt fejjel úgy döntenek, hogy felveszik a magyar állampolgárságot. Magyarul tanulnak, és unitáriusként megkeresztelkednek. Mi lehet a döntésük oka? Erre keresi a választ Szabó Attila filmje, amely 2016-ban a XVI. Lakiteleki Filmszemle fődíját nyerte.
 
17:00
KISEBBSÉGBEN
Viva Constanta! // Angela
A vetítés után közönségtalálkozó a filmek rendezőivel, Ambrus Emesével (Viva Constanta!) és Püsök Botonddal (Angela).
Találkozás Elvis Rromanóval, Elvis Presley alteregójával. Egy különleges road movie, amely 2007-ben elnyerte a miskolci Cinefest Roma-kép fődíját.
A 40 éves Tudor Lakatos a somkutai romanegyed tanára, Elvis Presley imitátorként szeretne ismerté válni. Roma nyelvre fordítja a rock and roll király dalait, majd egy napon Elvis Rromano néven elindul gitárjával Konstancára, hogy elismerő hírnevet szerezzen magának és az általa képviselt rock and rrom-nak.
Egy erdélyi faluban Angela, egy fiatal roma lány szülni készül. Töredékekben megismerjük kalandos múltját: elrablásának történetét és azt, hogy jövendőbeli férje hogyan mentette őt meg a rablók fogságából. Kapcsolatuk történetének feltárásával egy időben ismerjük meg a lány családjának azon próbálkozásait, hogy a társadalomba beilleszkedjenek. Annak ellenére, hogy férje távolléte miatt Angela jövője kilátástalannak tűnik, a lány a Bibliában talál megnyugvást és reményt. A portréfilm a 2017-es Filmtettfeszt legjobb filmnek járó díját kapta.
 
19:00
ÚTON
Igában
A vetítés után, ami budapesti premier, közönségtalálkozó lesz Zsigmond Dezsővel, a film rendezőjével.
Az utolsó igástehenes az országban Kondás Károly penészleki gazdálkodó. A hétrét görnyedt Károly bácsi és felesége, Marika belefáradtak az állatok körüli monoton munkába, önmaguk mindennapos igáztatásába. Ki folytatja ezt az ősi mesterséget? Látnak-e még gyerekeink, unokáink az úton ballagó tehenes szekeret? 

 

További információk a filmszínház honlapján érhetőek el.
 
 
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
// ]]>