2022. május 16. | 10:00 – A II. világháború kulturális emlékezete | konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének konferenciája a Pesti Vigadóban.
A második világháború a kortárs társadalmi önképünk egyik sarkalatos eseménye. A világégés traumájával a társadalom többször nézett már szembe, de máig nem sikerült teljesen feldolgoznia azt. A hivatalos történelemírások és a családi történetek hosszú ideig eltértek egymástól, sőt sok esetben utóbbiak létjogosultságát is kétségbe vonták. Az 1990 utáni kutatások eredményeképpen sikerült a szakirodalomban az egykori honvédek, áldozatok és túlélők emlékeihez közelíteni a nagytörténetet. A kulturális emlékezet fősodrából azonban még hiányzik a társadalmi megegyezés az eseményekkel kapcsolatban.
Kevéssé közismert, hogy a magyar hadseregek áldozatainak sorsával már 1944 előtt is foglalkozott a kormányzat, noha a doni katasztrófa jelentőségét a lakosság csak sokára ismerte meg. A pártállam idején is történt néhány lépés, hogy legalább a művészet megjelenítse az elbeszélhetetlent (részben tabut törjön), de a Tizedes és a többiek-jellegű filmes feldolgozások sok család számára inkább csak a sebeket tépte fel, s nem adott gyógyírt. Sára Sándor, Csoóri Sándor és Hanák Péter dokumentumfilmjei (Krónika, Végjáték) viszont az utolsó pillanatban keresték meg a túlélőket, akiknek vallomásai – ameddig azt a pártvezetés engedte – valódi traumatikus szembenézést kínáltak a teljes társadalom számára.
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet által kezdeményezett konferenciasorozat az összetett jelenséget részeire bontva tárgyalja, így külön beszélnek a kutatók a hadieseményekről, a politikai döntésekről és a társadalmat érintő tragédiák kulturális megjelenéséről. Az első alkalommal a katonai harcok művészeti lenyomatát követjük. A kutatás úttörő módon kiterjed arra, ahogy azt a magyar állam 1944-ig láttatta (ill. látni engedte), valamint a pártállami beszédmóddal szemben megfogalmazott elbeszélésekre. Az előadók tudatosan szakítanak a hagyományos történeti narratívákkal, helyettük rámutatnak a konkrét kultuszépítésre, (ponyva- és szép-) irodalmi, építészeti, filmes és zenei megjelenítésekre.
 
A konferencia élőben is követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján!
További információk a kutatóintézet honlapján érhetőek el.
  
Helyszín: Pesti Vigadó (V. Budapest, Vigadó tér 2.)
 

 
Program
 
Arma virumque cano
10.00–10.10             Köszöntő: Ujváry Gábor: Érzékeny kérdések a háborús emlékezet megidézéséről    
Sunt lacrimae rerum
10.10–10.30             Tóth Zsolt: Hőskultuszépítés – Hadisírrombolás
10.30–10.50             Benke Attila: Magyar sasok szárnyalása és alábukása – A második világháború ábrázolása az 1939 és 1944 között készült magyar filmekben
10.50–11.10             Windhager Ákos: 1973–1988–1993: Gyászzene egy hadseregért
11.10–11.30             Szünet
Quod scripsi, scripsi
11.30–11.40             Felolvasás: Cziffra György: Ágyuk és virágok – Vonatrablás, orgonakoncert
11.40–12.00             Gombos Péter: A költő disztópiája – Babits és az Elza pilóta
12.00–12.20             Domokos Áron: A tízfilléres sátán?      
Ut videntes videant
12.20–12.40             Kovács István: Magyar téma egy második világháborús lengyel filmben
12.40–14.10             Filmvetítés: Andrzej Munk: Eroica – Magyarok
14.10–14.30             Kérdések, hozzászólások, zárszó
// ]]>