2021. szeptember 2. – október 10. – Találkozás | Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia közel hároméves történetet zár az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére rendezett Találkozás című kortárs kiállítással.

A rendkívüli helyzet miatt 2020-ról 2021-re halasztott rendezvény az utolsó percig bizonytalanságban tartott mindenkit, így a kiállítás címe „Találkozás" is egy remény volt, bizakodás, hogy valóban találkozunk. Erre a reményre most égető szüksége volt és van mindannyiunknak. A világban zajló események miatt nagy jelentősége lett annak, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Világtalálkozót Magyarországon, Budapesten rendezik meg.

A kiállításon a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat, a Képzőművészeti Tagozat, a Film- és Fotóművészeti Tagozat, valamint a Népművészeti Tagozat tagjai mellett, nem akadémiai tagok is részt vesznek minden korosztályból. Olyan alkotók, akiknek a munkássága a hitről szól és olyanok is, akik feladatként gondolkodnak el a hit, a vallás, a kereszténység helyzetéről, hatásáról a művészetben, az életben. A kiállító művészek között festő, szobrász, grafikus, fotós, üvegművész, ötvös, keramikus és kárpitművész szerepel. A változatos anyag remélhetően felkelti az idelátogató emberek érdeklődését, megnyugvást, vagy akár szellemi izgalmat, újdonságot okozhat nekik.

A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.

Kurátor: Hauser Beáta, az MMA rendes tagja

Helyszín: Vigadó Galéria (Pesti Vigadó), földszint

Megnyitó: 2021. szeptember 1. (szerda) 17:00 | meghívó

Köszöntőt mond:
Dr. Várszegi Asztrik OSB c. püspök, em. pannonhalmi főapát
Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára
A kiállítást megnyitja:
Keppel Márton Péter művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat titkára
Közreműködik:
Sipos Mihály (Muzsikás) hegedű és Kardos Mária gardon

// ]]>