2021. december 9. | 9:00 – A V4 PoszTerra nemzetközi plakátkiállítás konferenciája

A Magyar Művészeti Akadémia a Visegrádi Együttműködés harmincadik évfordulójára hívta életre V4 PoszTerra című nemzetközi plakátkiállítását, mely három-három cseh, lengyel, szlovák és magyar neves plakátművész munkáján keresztül enged betekintést a nemzeti sajátosságokat felvonultató kulturális plakátok történetébe.
A visegrádi országok e kiemelkedő alkotói közül most tízen tartanak vetített képes előadást közös nyelvükről, és az azonos múlthoz köthető, ezért mindannyiunk számára közérthető és népszerű művészi kifejezési formáról: a plakátról. Az előadások témái között szerepel többek között a plakát újbóli reneszánsza, a rajzolt és kézzel írott plakátok, s annak története, hogy az illusztrált kódexektől, a Corvináktól hogyan jutottunk el a XXI. századi számítógépes dizájnig. E kiváló tervezőgrafikusok egy részének oktatási tevékenysége is jelentős; így nemcsak a sajátosan „közép-európai" módon szürreális, groteszk, vagy éppen népi motívumokban gazdag és expresszív formanyelvet teszik számunkra érthetővé, hanem a tárlaton bemutatkozó ifjú plakáttervezők – a tanítványok – munkáin keresztül világítanak rá olyan esztétikai és pedagógiai módszertani műhelytitkokra is, melyeket a tanítás során alkalmaznak.
„A plakát. Amit csak ezer szóval lehet elmagyarázni, az egyetlen képpel elmondható" – írja Orosz István a katalógus bevezetőjében. Erre az egyszerű, mégis rendkívül összetett „képletre" kapunk ezúttal tízféle megoldást az előadóktól. Konferenciánkat Krzysztof Ducki, a Magyar Plakáttársaság elnöke, a kiállítás kurátorának Találkozások című nyitó előadása vezeti be.

Időpont / Date and time: 2021. december 9. (csütörtök) 09:00–13:00 / Thursday, December 9, from 9 a.m. to 1 p.m.
Helyszín / Venue: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), földszint, előtér / Pesti Vigadó, headquarter of the Hungarian Academy of Arts, groundfloor gallery
meghívó és program / invitation and detailed programme
Az idegen nyelvű előadásokhoz magyar nyelvre történő konszekutív tolmácsolást biztosítunk.
Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb 2021. november 25-ig jelezze a czimer.magdolna@mma.hu e-mail-címen!
Kérjük, olvassa el intézménylátogatási tájékoztatónkat!

 
// ]]>