2020. november 19. | 19.00 – Héttorony Fesztivál

A hagyományosan Makovecz-épületekben megrendezett, és a határokon átívelő koncert és kiállítássorozat idén az on-line térbe költözik, biztonsági okokból most kizárólag magyar művészek lépnek fel a Makovecz Imre születésnapját övező eseményeken. A Kakasdon, Siófokon, Százhalombattán és Budapesten készült, közönség nélküli felvételeket csütörtökön, a www.hettoronyfesztival.hu weboldalon lehet megtekinteni. Pénteken a gálaműsor is online jelentkezik, amelyen megidézik a fesztivál fő szellemi támogatója, Fekete György, az MMA néhai elnöke emlékét. A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.
A fesztivál fellépői között lesz Sebestyén Márta, az MMA rendes tagja, aki önálló koncertje után még a Szent Efrém Férfikarral is színpadra áll, a Prima és kétszeres Artisjus-díjas Palya Bea, valamint a Womex életműdíjas Lakatos Mónika a Romengó együttessel. Az idei év középpontjában a női hang áll, így kiemelt szerepet kapnak a női produkciók: a Dűvő mellett feltűnik majd Kubinyi Júlia, Lovász Irén az Égi hang című műsorával szerepel, Petrás Mária, az MMA rendes tagja és Szvorák Katalin is önálló esteket adnak. Látható és hallható lesz a Dalinda énekegyüttes a Bazsevával, a Triolina Folk, Dresch Mihály Triójában pedig Lőrincz Hortenzia vendégeskedik. Külön produkcióként Makovecz Imre gondolatait Szarvas József színművész, az MMA rendes tagja tolmácsolja. A Héttorony Fesztiválnak immár hagyományosnak mondható eleme, hogy a közreműködők közös produkciókkal is készülnek. Ez a jelenlegi körülmények között sem maradt el, és Átjárások címen ezeket a világzenei összefonódásokat is meg lehet tekinteni.   
Pénteken a gálaműsor is online jelentkezik, amelyen Fekete György emlékét idézik meg, emellett a fesztivál minden fellépője egy-egy különleges műsorszámmal vesz részt a programban.
 
A Héttorony Fesztivált 2012 óta minden év novemberében megrendezik azzal a céllal, hogy a népzene és a világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak, valamint hogy ráirányítsa a figyelmet a zene és építészet szerves kapcsolatára. A koncertek mellett Makovecz Imre életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések szokták várni a közönséget határon innen és túl egyaránt.
// ]]>