2019. október 30. | 19.00 – Vujicsics 45 – Apáról fiúra

A Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD együttes tagjainak közös koncertje

Az Eredics Gábor vezetésével működő Vujicsics Együttes idén 45 éves, a hozzájuk rokoni szálakkal kötődő Söndörgő a 25. évfordulójára készül, a harmadik generációt képviselő ViGaD zenekar pedig 5 esztendős. E ritka együttállás adja az „alapítóatyákat" ünneplő koncert egyediségét.

A három zenekarnak nemcsak repertoárja rokon, de tagjaikat is testvéri, apai és fiúi, nagybátyi-unokaöccsi, unokatestvéri szálak kötik össze. A vitathatatlanul nemzetközi hírű Vujicsics Együttes autentikus előadásmódjával, tradicionális hangszereivel és ellenállhatatlan kisugárzásával minden fellépésén lenyűgözi a közönséget. A Söndörgő a szüleikhez – egyben mestereikhez – méltó színvonalat képviselve aratja sikereit itthon és külföldön. Zenéjükben elementáris erővel törnek föl a balkáni zenei világ elemei. E nagy zenészcsaládban (melyben a leggyakrabban előforduló vezetéknév az Eredics) egy harmadik generáció is jelen van, a ViGaD zenekar. Tagjai szintén mesterien bánnak a hangszereikkel, fiatalos, lendületes zenéjükkel mindenkit elvarázsolnak, egyaránt bizonyítva a családi és intézményi keretek között folyó hagyományátadás eredményességét.
A „háromgenerációs" koncerten külön-külön és együtt is megszólaltatják majd a Vujicsics Tihamér és Bartók Béla által gyűjtött délszláv dallamokat. Megismerhetünk tüzes táncdallamokat a Seljančica-t, Staro kolo-t, Čarlama-t, Kalino oro-t valamint a tambura család különleges hangszereit is.

Helyszín: Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), Sinkovits Imre Kamaraszínpad
Az MMA Népművészeti Tagozatának szervezésében létrejövő koncertre a belépés díjmentes, de előzetes foglalás, regisztráció szükséges!

// ]]>