2019. április 1. | 10.00 – Művészet, média, marketing, avagy a műalkotás helye és méltósága a marketing korában – konferencia

A művészet a technikai sokszorosíthatóság, a tömegtársadalom és a globalizált közízlés korában is megtartotta igényét arra, hogy egyedi és élményszerű módon mutassa fel az emberi létezés minőségét. Vitatható, hogy egy kulturális teljesítmény tekinthető-e olyan terméknek, amelyre vonatkoznak a hagyományos marketingelképzelések, vagy ezáltal megfosztjuk őket méltóságuktól.
A film kettős természete feltalálása óta meghatározza és megosztja a tengerentúli és az európai kontinenst. A film a XX. században az Egyesült Államokban klasszikusan szórakoztatóipari terméket, míg Európában művészeti alkotást jelentett. A XXI. században a film globalizálódásának és a digitalizációnak is köszönhetően azonban jóval nehezebb ilyen éles vonalat húzni a két kontinens filmjei és ezek közönséghez való eljuttatása között. Hazánkban különösen érdekes a helyzet, ugyanis Magyarország nemcsak az elmúlt évek hazai filmsikereiről, de az ide érkező amerikai filmekről és filmsztárokról is ismertté vált. A filmszektor pedig nemcsak az országimázs építéséhez, de a GDP növekedéséhez is nagymértékben hozzájárul: a legmagasabb mértékben egész Európában. Ez óhatatlanul is maga után vonja a vállalkozói szemlélet erősödését. Az európai, így a hazai filmművészeti alkotásoknak ugyanazon a fórumon kell megszólítaniuk a közönségüket, mint az amerikai filmeknek, amely komoly kihívást és egyfajta ideológiai meghasonulást is jelent.
A konferencia célja, hogy a kortárs magyar film elismert alkotóinak, szakembereinek tolmácsolásában ismertetésre, boncolgatásra kerüljön, hogy kell-e, s amennyiben igen, miképp lehet egy európai filmművészeti alkotással felvenni a versenyt az amerikai filmekkel a hazai és a nemzetközi piacon.

IDŐPONT: 2019. április 1., 10.00
SZERVEZŐ: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet
HELYSZÍN: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Kérjük, részvételi szándékát az MMA MMKI honlapján keresztül, az adott programnál jelezze: www.mma-mmki.hu!
// ]]>