2018. szeptember 6–7. – Élő műemlék – Rekonstrukció, de hogyan?

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata és Művészetelméleti Tagozata tisztelettel meghívja a műemlék kortárs építészeti kezelését, műemlék és kortárs építészet viszonyát vizsgáló konferenciájára.
 
Élő műemlék – Rekonstrukció, de hogyan?
 
Az utóbbi tíz évben Magyarországon is felerősödött a társadalmi és a szakmai párbeszéd, és gyakran van vita arról, hogyan nyúlhatnak az építészek és megrendelőik a műemlék épületekhez?
Az MMA konferenciája a társadalmi és szakmai párbeszéd elmélyítését, az eltérő álláspontok higgadt kifejtését tűzi ki céljául. A műemléki szemlélet változásának korát kívánja bemutatni a gyakorló építészek megközelítésében, valamint a kérdés esztétikai és társadalmi háttérproblémáit elemezni az elméleti szakemberek segítségével.
Az UNESCO és az ICOMOS állásfoglalásaiban, chartáiban az utóbbi három évtizedben jól követhető a műemlék, a kulturális örökség, a történeti városi táj fogalmainak átalakulása, amely a társadalmi igények és a műemlékhez való viszony folyamatos változását jelzi.
Van-e köze a területén található, sajátnak tekintett, műemlékéhez egy helyi közösségnek, például egy önkormányzatnak, s lehet-e ezáltal köze saját múltjához?
Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy elfogadhatóvá váljon a rekonstrukció eddig elutasított megoldása egyes műemlék épületek, vagy együttesek használatában?
 
Időpont: 2018. szeptember 6–7.
Helyszín: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Makovecz terem
                1051 Budapest, Vigadó tér 2.
 
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Előzetes regisztráció a Pesti Vigadó honlapján: www.vigado.hu
A konferencia részletes programja, az előadók listája itt, a letölthető programfüzetben megtekinthető.

A konferenciára az alábbi linkeken lehet regisztrálni: 
// ]]>