2018. február 1-4. – FACT 2018

Második alkalommal rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztivált, melynek keretében két konferenciát is tartanak, az egyik témája a 100 éve született Fábri Zoltán rendező, az MMA posztumusz tiszteleti tagja alkotói munkássága, míg a másiké a magyar színművészeti oktatás jelene és jövője. Helyszín az Ódry Színpad és az Uránia Nemzeti Filmszínház. A FACT művészeti vezetője Kiss Csaba rendező, az MMA rendes tagja, a fesztivál az idén mintegy 8 millió forintból valósul meg, az egyetem saját forrásai mellett az NKA és az MMA támogatásával.

Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a budapesti FACT különlegessége a két nagy művészeti ág (film és színház) együttes bemutatkozása valamint a társművészetek, mint a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáinak megjelenése. A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be vizsgafilmjeiket és -előadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt és hosszú távú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.
A 2018-as fesztiválon hat külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. Az egyszemélyes (egy nézős!) produkcióktól a sokszereplős, nagyszínpadi előadásokig sok különlegességet láthatnak majd az érdeklődök.
Az idei FACT-ra meghívást kaptak a bukaresti, a brno-i, a prágai, a müncheni, a reykjavik-i, a verscio-i (Svájc) és a kaposvári színművészeti egyetem produkciói, a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem négy előadással képviselteti magát. A programban olyan előadások is helyet kaptak, amik nemzetközi pályázat útján kiválasztott student-led (hallgatói kezdeményezés által létrejött) produkciók, mert fontosnak tartjuk ezeknek a kezdeményezésnek a bemutatását és támogatását.
A találkozón minden magyar nyelvű színházi felsőoktatási intézmény oktatói részt vesznek, vagyis a budapesti mellett az újvidéki, a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a kaposvári egyetem szakmai és elméleti oktatói.
 
A fesztivál programjairól bővebben a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapján lehet olvasni.
 
Időpont: 2018. február 1-4.
Helyszín: Ódry Színpad (1088 Budapest, Vas u. 2/c) és Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
// ]]>