2018. december 10. | 19.30 – 150 évvel ezelőtt a Pesti Vigadóban – Clara Schumann 1868. december 10-i hangversenyének megidézése

Clara Schumann utolsó pesti fellépéseire éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. december 10-én és 12-én került sor a Pesti Vigadó kis termében. A telt házas, népszerű fellépéseken többek közt Beethoven cisz-moll „Holdfény" szonátáját, Schumann Op. 13-as Szimfonikus etűdjét és Chopin Andante Spianatóját hallhatták a közönség tagjai, amelyek megszólaltatása akkor is, ma is igazi előadói bravúrt jelentenek a zongoravirtuózok számára.
A zongoratanár édesapa és énekesnő édesanya gyermekeként Clara Wieck néven 1819-ben Lipcsében született leány első nyilvános fellépésére már hétévesen sor került, majd 1837-re a kontinens egyik legtehetségesebb zongoravirtuózaként tartották számon, aki zeneszerzőként is egyre sikeresebbé vált. Ebben az évben eljegyezte apja egyik tanítványa, Robert Schumann, akinek 1856-os halálát követően összegyűjtötte és kiadta műveit, valamint az 1891-ig, 72 éves koráig szervezett koncertkörútjain folyamatosan játszotta azokat. Így ismertette meg Schumann darabjait az értő közönséggel – erre nagy szükség is volt, hiszen már nagybeteg a zeneszerző, amikor műve elsőként csendült fel Pesten, felesége koncertjén.
A rekonstruált hangversenyen Csereklyei Andrea énekművész és Farkas Gábor zongoraművész szólaltatja meg a 150 évvel ezelőtti műsort, melyet akkor Clara Schumann és énekes partnere, Ébner Ottília asszony tolmácsolásában hallhatott a közönség.
Részvételi szándékát legkésőbb 2018. november 30-ig jelezheti a regisztracio@vigado.hu elektronikus címen!
// ]]>