2017. szeptember 5. – Isten tenyerén ǀ Petrás Mária jubileumi koncertje a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának szervezésében jubileumi koncertet ad az idén hatvanéves Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, az MMA rendes tagja a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

„Hitvallásom
Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget.
A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak.
Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, a csángók mindent meg tudtak teremteni maguknak úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útba igazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve fonni, szőni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni!"
— Petrás Mária

 
Időpont: 2017.09.05., 19.30 óra
Helyszín: Pesti Vigadó IV. emelet (1051 Budapest, Vigadó tér 2.), Sinkovits Imre Kamaraszínpad
 
A belépés ingyenes, de előzetes online regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet megtenni.
// ]]>