2017. június 24. – Sümegi Kossuth-díjasok éjszakája a Kisfaludy Sándor Emlékházban

Sümegen idén is izgalmas, tartalmas programmal készülnek a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatra. Június 24-én, szombaton este, 19 órai kezdettel múltidőző rendezvényt tartanak, a Sümegi Kossuth-díjasok éjszakáját. Az est András Ferenc filmrendező, Miller Lajos operaénekes és Tót Endre képzőművész pályáját mutatja be. Az esemény szervezője a Kisfaludy Sándor Emlékház.
Az év leghosszabb napját követő Szent Iván éjjelén sorra kerülő rendezvény három olyan, sümegi születésű, de országos, sőt nemzetközi hírű művészről szól, akiknek teljesítményére méltán büszke a Balaton-felvidéki kisváros.
Ők a város Kossuth-díjas művészei: András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Miller Lajos, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze és Tót Endre Kossuth-díjas neoavantgárd képzőművész.
Erre az estére visszatérnek szülővárosukba, hogy felidézzék emlékeiket, beszéljenek pályájukról, az általuk megtett útról. Az emlékház udvarán pódiumbeszélgetésre kerül sor, a művészek ajándékokkal is kedveskednek az őket útnak indító településnek.
Mint ismert, András Ferenc Veri az ördög a feleségét című, lehengerlő humorú kultuszfilmjének legnagyobb részét Sümegen forgatta. Az érdeklődők most megnézhetik, milyennek látta és láttatta a rendező Sümeget 1977-ben.
Miller Lajost a világ nagy operaszínpadainak kedvelt vendégét hallhatja énekelni a közönség, de portréfilmet is vetítenek a valaha volt egyik legnagyobb magyar baritonról.

 
Megnyílik a kiállítás Tót Endre korai, eredeti festményeiből az emlékház időszaki kiállítótermében. A korai munkákból álló (1965–67) tárlat augusztus 11-ig tekinthető meg.
Az esemény fő törekvése és legfontosabb célja, hogy bemutassa, Sümeg, ez a gyönyörű kisváros – amelyet méltán neveznek Pannónia szívének is – milyen korszakos tehetségeket adott a magyar művészetnek és a nagyvilágnak.


 

Az est szervezője a Kisfaludy Sándor Emlékház, együttműködve a sümegi önkormányzattal. A program házigazdája Oszkai Réka, az emlékház szakmai vezetője. A vendégekkel Kende Kata beszélget.

A Szerelmes földrajz című filmsorozat András Ferencről készült portréja 2017. június 24-én 16:55 perckor látható az M5 csatornán, illetve június 25-én 19:25 perckor a Duna World csatorna műsorán.
// ]]>