2017. december 20. ǀ 11.00 – Magyar forgatókönyvírók ǀ kötetbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2017. december 20-án 11 órakor mutatja be a Documenta Artis könyvsorozat most megjelent 1. kötetét Magyar forgatókönyvírók I. címmel.
Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2017-ben indította útjára Documenta Artis című sorozatát. Az első kötet tizennyolc ismert és elismert magyar forgatókönyvírót szólaltat meg. Az évtizedeken és műfajokon átívelő pályaképek bemutatása a hazai filmművészet jelenének és múltjának jobb megismerését, megértését szolgálja. A beszélgetések arról vallanak, mennyire más logikát kell követnie egy (szöveg)írónak, ha a film sajátos létmódja – a mozgóképek, a jelenetek, a rendezői, az operatőri és a színészi munka – felől közelít egy történet felépítéséhez, dramatizálásához. A kordokumentumnak és műfaji szöveggyűjteménynek is tekinthető kötetben a szélesebb közönség sok újdonságot talál. A pályatársak, a szakmabeliek, a film- és művészettörténészek, az egyes életművek kutatói számára pedig különösen tanulságosak az interjúk, hiszen a műről alkotójának nyilatkozata az egyik legfontosabb és leghitelesebb forrás.
A szerkesztőkkel, Kollarik Tamással és Köbli Norberttel, Kocsis Miklós, a Kutatóintézet igazgatója beszélget. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza, Pesti Vigadó (Bp. V. ker., Vigadó tér 2.). | meghívó
// ]]>