2015. december 8. – Mozi a Vigadóban

Különleges vetítéssorozatot rendez az MMA Film- és Fotóművészeti tagozata az ősz folyamán a Pesti Vigadóban. Kéthetenként három-három órán keresztül a magyar filmgyártás kevésbé ismert területeivel ismerkedhetnek meg a nézők. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A mozisorozat házigazdája: Buglya Sándor

A celluloid poétikája című első alkalom 2015. szeptember 15-én 17.00-kor kezdődött a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon. Az érdeklődők mozi körülmények között nyerhettek betekintést a magyar kísérleti film klasszikus korszakába, és kísérleti filmeket tekinthettek meg a Balázs Béla Stúdió és a magyar amatőrfilm-mozgalom történetéből.
A nézők többek között láthatták Bódy Gábor, Tóth János, Huszárik Zoltán műveit és meghallgathatták a kísérleti filmek szakértőinek elemzését, előadását.

A program kurátora: Gelencsér Gábor filmesztéta.
Vendég: Lichter Péter
...

A sorozat hatodik alkalmának címe: Filmoktatás felsőfokon.

A filmszakma támogatási rendjének átalakításával megszűntek a hazai filmstúdiók, műhelyek, a szakma atomizálódott. Azonban a filmművészetet oktató intézményekben még szoros munkakapcsolatban dolgoznak a hallgatók. Producer, rendező, operatőr, vágó, hallgató közös munkák során sajátítja el a szakmai ismereteket és a filmszerű gondolkodás módszertanát.
Felsőoktatási intézmények vizsgafilmjeiből vetítünk egy válogatást, és az oktatás kérdéseiről beszélgetünk meghívott szakemberek segítségével.
Kurátor: Szekfű András filmtörténész

A sorozat aktuális Perforált periféria című alkalmán nézőink megismerkedhetnek a két világháború között kibontakozó úgynevezett „filmavantgárd" alkotásaival, és bepillantást nyerhetnek a magyar filmművészet egy méltatlanul elfelejtett fejezetébe. Sor kerül többek között Gerő György Béla című munkája, valamint a legkorábbi magyar szerzői animációnak vélt Mr. Pipe rettenetes éjszakája bemutatására, levetítjük Balázs Béla szintetikus filmhanggal végzett kísérleteit, továbbá Gyarmathy Tihamér absztrakt Kísérleti filmjét. A programot meghívott szakértők beszélgetése teszi teljessé.
Kurátor: Orosz Márton művészettörténész

 

A vetítéssorozat további programjai itt érhetők el.
Regisztráció: A celluloid poétikája (2015. szeptember 15. 17.00)
                    Elfelejtett, eltitkolt filmek (2015. szeptember 29. 17.00)
                     Mitől független az amatőr? (2015. október 13. 17.00) 
                    Időben elmosódva (2015. október 27. 17.00)
                   
Határon túli filmek (2015. november 10. 17.00)
                    Filmoktatás felsőfokon (2015. november 24. 17.00)
                    Perforált periféria (2015. december 8. 17.00)
// ]]>