2014. január – Schéner Mihály-emlékkiállítás a Vízivárosi Galériában

A „Művészek a (budai) II. kerületben" sorozat részeként január 30-ig látható a Schéner Mihály sokrétű művészetét összefoglaló kiállítás.

Schéner Mihály
 szürrealista alkotó, akitől egyetlen művészeti ág vagy műfaj sem volt idegen. Szinte minden megmunkálható anyaggal dolgozott. Textilszobraival új műfajt teremtett.

A rendkívül gazdag Schéner-életműből a Vízivárosi Galériában csupán annyit állítottak ki, amennyi a család tulajdonában maradt. A megnyitón Szakolczay Lajos, József Attila-díjas irodalom- és művészetkritikus méltatta a művészt, megjegyezve, hogy Schéner polihisztor is volt. A kortársairól szívesen írt beszámolókat a Tiszatájban és az Új Aurórában. Meglepetésként Szakolczay felesége, Faragó Laura gyönyörű hangján alföldi népdalt adott elő néhai barátjuk tiszteletére.

A „Művészek a (budai) II. kerületben" sorozat részeként január 30-ig látható a most megnyílt kis tárlat, hiszen mindössze ennyi fér el az intézmény két szűk szuterén helyiségében. Schéner Mihály művészetének sokszínűségéből mégis jó ízelítőt kaphat a látogató. Gazdag motívumkincse bőven merít a Biblia, a mitológia, a folklór, a magyar kézművesség és a gyermeki világ képzeletéből. Utóbbiból két, kis, hintaló alakú fatéka ragadja meg a nézőt. Üvegvitrinben sorakoznak a népi ihletésű agyagbutéliák, a mézeskalácsformára faragott szobrok, kerámiák; a falakon maszkok, színes csendéletek, figurális festői jelenetek, grafikák és egy nagyméretű, rendkívül expresszív, fantasztikus színekben tündöklő textil-kollázs látható. Mindezek a 20–21. század fordulóján alkotó jeles művész egyéniségének csupán kis szeletét adják ugyan, de a nézőknek nagy élményt képesek nyújtani.
 


Fotó: Lugosi Lugo László
 

Az öt évvel ezelőtt elhunyt Schéner Mihály 1923-ban született az alföldi Medgyesegyházán. 1942–47 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. Első kiállítását 1962-ben a Csók Galéria rendezte, az utolsót 2008-ban, 85. születésnapján a Symbol Art Galéria. A Műcsarnokban tartott gyűjteményes kiállítását két hét alatt ötvenezer látogató kereste fel 1983-ban.

A Vízivárosi Galéria megnyitóin mindig nagy tömeg tolong. Olescher Tamás galériavezető és csapata érdeme az érdekes kiállítások havonta változó sorozata. Művészeti tanácsadója dr. Gergely Mariann, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze. Nyomtatott füzetben tájékoztat a 2014. év összes tervezett rendezvényéről, és színes katalógusban adta közre az elmúlt év eseményeiről szóló beszámolót.

Vízivárosi Galéria (Budapest, II., Kapás utca 55.) keddtől péntekig 13–18, szombaton 10–14 óra között látogatható.

// ]]>