Átadták a Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Okleveleit

Művészetoktatói elismeréseket adott át 2023. december 4-én a Magyar Művészeti Akadémia. A köztestület 2016 óta adományoz Elismerő Oklevelet a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók, közösségek, intézmények részére; az elismerésből évente legfeljebb öt adományozható, mellyel bruttó 500 ezer forint pénzjutalom jár. Az elismerések adományozásáról az MMA Oktatási, Képzési, Tudományos Bizottsága véleményének előzetes megismerését követően az elnökség dönt. Az MMA Elismerő Oklevelét 2023-ban Prof. Dr. Kárpáti Andrea, Papp Kornélia, Mercs István, Szombauer István és a kultúrAktív egyesület kapta. A díjakat Turi Attila, az MMA elnöke és Balázs Mihály, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke adták át az elnökség és a bizottság tagjai jelenlétében.
6 de Dezembro de 2023

Szövetbe öltött hagyomány

Újragondolt viseletek a Katona József Nemzeti Színházban

A Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának támogatásával elismert hazai viseletkészítők munkáiból nyílt kiállítás december 3-án a Kecskeméti Nemzeti Színházban. A Szövetbe öltött hagyomány című tárlat 2024. február 11-ig látogatható a színház bal oldali páholyfolyosóján. 

5 de Dezembro de 2023

Példaképek

Átadták az idei Prima Primissima díjakat
 
A 2023-as Prima Primissima díjakat és a Közönségdíjat december 1-jén este a Müpában adták át ünnepélyes keretek közt, a díjazottak névsorában az MMA több tagja idén is megtalálható. Magyar építészet kategóriában Prima Primissima lett Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár, az MMA rendes tagja; Magyar képző- és iparművészet kategóriában Lukácsi László üvegszobrászművész, az MMA rendes tagja; Magyar irodalom kategóriában Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő. Magyar zeneművészet kategóriában Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, az MMA rendes tagja vehette át a díjat. Juhász Zoltán népzenész és Füzesi Magda költő, író pedig Prima-díjas lett.

4 de Dezembro de 2023

Az ember addig ember, amíg emlékszik

Szarvas Péter tervezési folyamatról, örökségvédelemről és túlélésről
 
Édesanyja zenei pályát képzelt el számára; zongorázni tanult, de küzdött a kottával. Ma már nem szokott hangszerhez ülni. Felmenői között volt festőművész nagymama, ruszin drámákat író ükapa, muzeális tárgyakat faragó dédapa is. A családjából többen tanítottak, vagy görögkatolikus papként közösséget vezettek. Szarvas Péter építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező tagja máshogyan szolgálja szülővárosa, Ungvár lakóit. 

4 de Dezembro de 2023

„A jókedv kulturális erőforrás!"

Bemutatjuk a Pesti Vigadó új vezetőjét, Nagy Zsombort

A mai napon, 2023. december 1-jén foglalta el hivatalát Nagy Zsombor, a Magyar Művészeti Akadémia székházának, a Pesti Vigadónak új ügyvezetője. Vele, és az MMA elnökségében a Vigadóért elsősorban felelő Rátóti Zoltán alelnökkel a székház aulájában beszélgettünk jelenről és jövőről.

1 de Dezembro de 2023

Bemutatták Orosz István Apakönyv című kötetét

„Ha írni kezdek, amit írok, az elkezdi keresni a saját útját, és más sül ki a végén"

Immár kilencedik éve tart az MMA Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirat-est sorozata, amelynek legutóbbi alkalmán, november 27-én, hétfőn délután Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező és író, a nemzet művésze új kötetét, az Apakönyvet mutatták be.

1 de Dezembro de 2023

„Szeretni az embert és küzdeni"

Bemutatták Gajdó Tamás Huszti Péterről készült monográfiáját

Több mint könyvbemutatónak, „lélekmeleg emberi pillanatoknak voltunk tanúi" – kommentálta zárszavában az estét Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezető igazgatója.
S valóban. Erről a résztvevők, Nagy Viktor, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője és két beszélgetőtársa, Huszti Péter színművész és Gajdó Tamás színháztörténész gondoskodtak. 

30 de Novembro de 2023

A csembaló ma is népszerű

Dobozy Borbála telt házas koncertje Szegeden és Magyarkanizsán
 
Különleges hangulatú zenei élményben volt része azoknak, akik jelen voltak Dobozy Borbála, Liszt Ferenc-díjas csembalóművész november 24-i szegedi, illetve november 25-i, magyarkanizsai koncertjén. A Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti tagozatának rendes tagja a ritka hangszer nemzetközi szinten is elismert művelői közé tartozik, aki mostani koncertprogramjába olyan Johann Sebastian Bach szerzeményeket válogatott, amelyek kiemelkednek az életműből.

28 de Novembro de 2023

„A hazámat szolgálom"

Lantos István az orgonaként használt zongoráról, Bartók Béla szigoráról és Dohnányi Ernőről, aki „Keblemre, pajtás!" alapon mindenkit szeretett

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották. Mitől különleges a magyar hangszeres zenetanítás? – egyebek mellett erről is kérdeztük.

28 de Novembro de 2023

Zsigmond Dezső a Film- és Fotóművészeti Tagozat élén

Mandátuma 2026. március 31-ig szól

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata titkos szavazással Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját 2023. november 21-től kezdődő, 2026. március 31-ig szóló időszakra tagozatvezetőnek választotta. Elődje 2016 és 2023 között Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA elnökségi tagja volt.

27 de Novembro de 2023

GENERÁCIÓK

Az MMA ösztöndíjasok fotóművészeti tárlata a Pesti Vigadóban
 
GENERÁCIÓK címmel 2024. február 25-ig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által rendezett csoportos kiállítás a köztestület székházában, a Pesti Vigadóban. A tárlat keretében tizenhét tagozati ösztöndíjas fotóművész mutatkozik be ezúttal az MMA-támogatás időszakában született alkotásaikkal.

24 de Novembro de 2023

Konferencia és kiállítás Kozma Lajosról

Építészként, grafikusként és iparművészként is maradandót alkotott

November 22-én a Pesti Vigadóban még többet tudhattunk meg a művészről, akinek pályája szorosan kapcsolódott Kós Károly és Györgyi Dénes munkásságához. Kozma Lajos célja Lechner Ödön nyomán a magyar népművészet hagyományaira alapozott, új, korszerű építészet és iparművészet létrehozása volt. 

24 de Novembro de 2023

Kamaratárlat nyílt Bodonyi Csaba munkásságáról

Ötvenöt éve dolgozik az ország észak-keleti régiójáért

Bodonyi Csaba Kossuth-, Ybl-, Pro Architektura-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja munkásságát tíz tablón mutatja be az a kamaratárlat, amely november 22-én nyílt meg a miskolci Kós-házban Bodonyi 80 címmel.

24 de Novembro de 2023
Último
// ]]>