LélekFormák – II. Népművészeti Nemzeti Szalon

A magyar néphagyomány egységét mutatja be LélekFormák címmel a II. Népművészeti Nemzeti Szalon, amely július 16-ig látható a Műcsarnokban, az MMA intézményében. A Nemzeti Szalonok második ciklusát záró kiállítás az erős gyökerekből táplálkozó, növekedő, napjainkban is kivirágzó magyar művészetet és azt a szerves gondolkodásmódot kívánja megmutatni, mely az alkotás örömén keresztül túlélni segít.
A tárlathoz folyamatosan frissülő programok kapcsolódnak!
16 de Abril de 2023

A mesterségről és a közösségről mesél Bereczky Csaba életmű-kiállítása

Bereczky Csaba 74 éves. Mondják, hogy a kor csak egy szám – ez az ő esetében is így van, hiszen egész eddigi életére jellemző aktivitását nem adta fel: éppen születése napján nyílt meg Keszthelyen az a kiállítás, amely bemutatja életművét, mind családi, mind társadalmi szövetbe ágyazottan. A kettős ünnep okán beszélgettünk vele a tárlatról és egész munkásságáról. 

25 de Maio de 2023

Bereczky Csaba életmű-kiállítás nyílt a keszthelyi Balatoni Múzeumban

Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Népművészet Mestere életmű-kiállítása 2023. április 21-étől látható Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban. A június 10-ig látogatható tárlaton a mindennapi használati tárgyakon, ékszereken kívül a kültéri alkotásokat, játékokat is bemutatják.

21 de Abril de 2023

„Az igazi művészet út az Istenhez"

Vajda László népi iparművészt, kovácsmestert köszöntötték

Hetvenedik születésnapja alkalmából, szűkebb családja jelenlétében köszöntötték Vajda László kovácsmestert, a népművészet mesterét, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját április 19-én az Akadémiai Szalonban. Az ünnepeltet Galánfi András Kossuth-díjas előadóművész, fafaragó művész, az MMA rendes tagja és Juhász Judit, a köztestület szóvivője köszöntötte. Az eseményen mások mellett megjelent Richly Gábor főtitkár is.

19 de Abril de 2023

A pletykás asszonytól a megálmodott jövőig

Kóka Rozália 80. születésnapját ünnepelték a Makovecz utcai Akadémiai Szalonban március 22-én este. Szokás azt kérdezni sokadik születésnapot ünneplőktől, hogy mit kell tenni a szép kor eléréséért. A legtöbben ilyenkor széttárják a kezüket, hivatkoznak munkás életre, nehezebb gyermekkorra, egyszerű hétköznapokra. Ha ez lenne a hosszú élethez vezető lista, az ünnepelt minden részét magának tudhatná.

22 de Março de 2023

A különösen időtálló dallamkincs nemzeti összetartozásunk bizonyítéka

Jánosi András akadémikussal beszélgettünk

Jánosi András népzenész, zenetanár, zenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészeti Tagozatban tevékenykedik. A nevét viselő vonós­együttes (Jánosi Együttes) a magyarországi táncház­mozgalom kialakítói közé tartozik, 2019-ben pedig alapító tagja a háromtagú Hungaricus együttesnek, amelynek célja, hogy régi kéziratos gyűjteményeink dallamanyagát életre keltse a hangszeres népzene előadói tapasztalatainak segítségével. 1983-tól végez összehasonlító kutatómunkát, amelynek során több mint 2000, főként 18. századi, valamint még ma is vagy az utóbbi időkig – jórészt a Partiumban, illetve Erdélyben – élő népi tánc­dallamot hasonlított össze.

21 de Março de 2023
Último