Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai VIII.

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata díjazottjainak munkáiból összeállított kiállítás 2022. szeptember 9. és november 13. között tekinthető meg a Pesti Vigadó V. szinti kiállítótermében. A kamaratárlat idén a 2020–2021. évben, az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített Márkus Péter, Sánta Csaba, Szotyory László és Szepessy Béla képzőművészek, a köztestület életút-díjával kitüntetett Mezei Erzsébet képzőművész és Novotny Tihamér művészeti író, továbbá Kolozsi Tibor és Muzsnay Ákos, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2020. évi díjazottjai munkáit mutatja be. A tárlat kurátora Képiró Ágnes művészettörténész.
8 de Setembro de 2022

Simsay Ildikó-emlékkiállítás

Simsay Ildikó (1942–1997) emlékkiállítása a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata szervezésében az idén nyolcvan éve született képzőművész tragikus hirtelenséggel lezárt és méltánytalanul elfeledett életműve előtt tiszteleg a Vigadó Galériában. A tárlat 2022. szeptember 15. és november 6. között tekinthető meg a Pesti Vigadó 6. szintjén. Simsay festőművészetének lényegét Gaál József így fogalmazta meg: „Közép- és Kelet-Európában a létezés metafizikai problémáira reagáló művészetben az abszurd és a kétségbeesett groteszk világlátás szinte hagyománnyá vált. Ildikó munkáiban ez a felfogás folytatódik…"

15 de Setembro de 2022

„A figyelem útjai" – Kondor Attila-tárlat nyílt Rómában

„Il cammino della riflessione – A figyelem útjai" címmel nyílt meg szeptember 8-án Kondor Attila festőművész, az MMA korábbi ösztöndíjasának kiállítása az Accademia d'Ungheria in Roma/Collegium Hungaricum Róma kiállítótermeiben. A 2022. szeptember 30-ig látogatható tárlat a Magyar Művészeti Akadémia és a Római Magyar Akadémia együttműködésében jött létre az MNB Arts and Culture patronálásával.

9 de Setembro de 2022

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában, augusztus 2-án elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkáival a modern művészet legjobb hagyományainak erdélyi leképezését képviselte, alkotásait erdélyi témák avantgárd feldolgozása jellemzi. E művek ábrázolás- és kifejezésmódjukban összeurópai sajátosságok ötvözetei, a kalotaszegi és csángó népművészet ihletésével. Sipos Lászlót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése 2022. augusztus 8-án lesz a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

5 de Agosto de 2022

Meghívottak

11. Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Kiállítás

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával azt a tárlatot, amely már megnevezésében kihívó. Groteszk. A pályázat kapcsán létrejövő tárlat helyszínei ez alkalommal – először Budapesten – a Műcsarnok, az MMA intézménye és azt követően a kaposvári Vaszary Képtár.

5 de Agosto de 2022

Leleplezték Erdély első egész alakos Kós Károly-szobrát

Egész alakos bronzszobrot állítottak Kolozsváron Kós Károly építésznek, grafikusnak, írónak és közösségszervezőnek az általa tervezett felsővárosi Kakasos templom előtt: Farkas Ádám, a nemzet művésze címmel kitüntetett szobrászművész, az MMA elnökségi tagja alkotását a trianoni gyásznap előestéjén, június 3-án leplezték le. Az erdélyi polihisztort a szobor ülő testhelyzetben ábrázolja: Kós Károly saját faragású karosszékében ül, egyik kezében az emblematikus kolozsvári templom alaprajzának tekercsét tartja, másik kezével felfele, a templomtoronyra mutat. Farkas Ádám alkotása egyszerre tisztelgés a transzilvanizmus atyjának emléke, illetve a Trianon utáni folyamatos építkezés örök érvényűségét hirdető Kós Károly-i felszólítás előtt.

7 de Junho de 2022
Último