Andrási Edina és Tóth Tibor Pál

Egyensúly

Szeptember 3-án nyílt meg és a hónap végéig látogatható az V. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé Kecskeméten. Az idei kiállításon, melynek címe: „Egyensúly", húsz ország hatvankilenc alkotója mutathatja be munkáit. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló triennálén az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Andrási Edina kapta, az elismerést Tóth Tibor Pál adta át. A díj-zsűriben az MMA-t Geszler Mária keramikusművész, az MMA rendes tagja képviselte.
A Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány és a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió által háromévente megrendezett esemény a szilikátművészetben alkotó nemzetközi merítésű képző- és iparművészek számára nyújt bemutatkozási lehetőséget a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban.
Az idei művészeti versenyre szóló felhívásra 160 pályamű érkezett, ebből a héttagú nemzetközi zsűri választotta ki azt a 20 országból – az USA-tól az európai országokon keresztül Oroszországig – származó 69 műtárgyat, amely kiállítási lehetőséget kapott a triennálén. A zsűri tagja volt Geszler Mária keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fölajánlott I. díjat Ömür Tokgöz (Törökország) nyerte el, Kecskemét Város elismerését, a II. díjat Ulla Harju (Finnország), míg a magyar kerámiaipar képviselői által fölajánlott III. díjat Haber Szilvia.
A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának Különdíját (Special Award of the Hungarian Academy of Arts, Section of Applied Arts and Design) (500.000 forint) Tóth Tibor Pál belsőépítész tervezőművész, az MMA rendes tagja adta át Andrási Edinának.
Mi a szilikátművészet?
A szilikátművészet az alkotások anyagára utal, az agyag, porcelán, üveg és/vagy beton felhasználásával készült alkotóművészet összefoglaló neve.
 
Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé
Probstner Jánosnak, a Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítójának és korábbi igazgatójának kezdeményezésére rendezték meg 2005-ben Kecskeméten az I. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálét, nemzetközivé téve és továbbfejlesztve a 80-as évek Országos Szilikátipari Formatervezési Triennáléinak hagyományait.
A triennálé kiállítását a város központjában álló Hírös Agóra Kulturális Központban rendezik meg. A szervezők azt várják a művészektől, hogy az adott témát a legteljesebb szabadsággal és újító szándékkal kezeljék. Az alkotásoknak kerámiából, betonból, porcelánból vagy üvegből kell készülniük, a technikai módszerekben és a téma megközelítésében a művészek szabad kezet kapnak. Célja az, hogy a képző- és iparművészeket olyan tárgyak létrehozására késztesse, melyek az új anyagok, technikai, technológiai módszerek ipari és képzőművészeti alkalmazására bátorítanak, ösztönözve ezzel a szilikátművészetek új, XXI. századi útjainak, felhasználási lehetőségeinek feltárását.
6 de Setembro de 2017  |  tóth tibor pál kiállítás geszler mária szilikátművészet